Eerste BAVAM-klant houdt ermee op

25 september '24 - Afgelopen zomer is de allereerste BAVAM-klant Assurantiekantoor Assen ermee gestopt. Eigenaren Jan Assen en Marjon Leenders vertellen over hun ervaringen met de BAVAM. “Door de goede schadeafhandeling is de band met onze klant alleen maar sterker geworden.”

‘Bij een aansprakelijkheidsschade niet de hakken in het zand zetten’

In 1965 richtten verzekeraars de BAVAM-pool op, die assurantieadviseurs als eerste een verzekering bood tegen het beroepsaansprakelijkheidsrisico. Het Arnhemse Assurantiekantoor Assen werd begin 1966 ingeschreven als de eerste verzekerde op het BAVAM-product, dat tegenwoordig wordt aangeboden door de Vereende.

 

Mensen bijstaan van wieg tot graf

Bijna zestig jaar later wordt die allereerste polis dus beëindigd. Het kantoor, inmiddels gedreven door Jan Assen en zijn zus Marjon Leenders-Assen, heeft de portefeuille verkocht aan Poort Mulder in Veenendaal. In 1978 is Marjon na haar middelbareschoolopleiding bij het kantoor van haar vader gaan werken. Vier jaar later volgde Jan. Broer en zus moesten veel sneller dan verwacht het roer overnemen toen hun vader in 1987 op 57-jarige leeftijd plotseling overleed.

Dat het bedrijf werd voortgezet, stond buiten kijf. “Mijn vader had wel eens geopperd dat hij het kantoor wilde verkopen, maar ik denk dat dat meer was om ons uit de tent te lokken”, zegt Marjon. “Wij zeiden altijd: als je verkoopt, dan verkoop je het aan ons.” Het assurantievak is beiden dus met de paplepel ingegoten. “Het klantcontact is het leukste. Mensen adviseren en bijstaan bij leuke en moeilijke dingen, van de wieg tot het graf.”

 

Luisterend oor

In de loop der jaren hebben Marjon en Jan personeel in dienst gehad en enkele kleinere kantoren overgenomen. “Later zijn we met zijn tweeën verdergegaan en vorig jaar vonden wij het moment gekomen om het kantoor te verkopen”, legt Jan uit. “Onze kinderen hebben iets anders gekozen en we zijn inmiddels zestigers. Dan ga je er met elkaar over praten. We hebben uiteindelijk overeenstemming bereikt met Poort Mulder. Ik blijf nog wel voor 20 uur in de week actief om de portefeuille te begeleiden.”

Marjon neemt de tijd om na te denken over wat ze wil gaan doen. Ze hoeft niet lang na te denken over de vraag wat hun kantoor geliefd maakte bij klanten: “Bij ons stond service en zorgplicht hoog in het vaandel. We reageerden direct en accuraat. Onze relaties waardeerden onze zorg en het luisterend oor dat wij boden, zonder te kijken naar wat het voor ons opleverde.”

 

Onpersoonlijker

Voor beiden heeft vooral het menselijke aspect een ander karakter gekregen in de ruim veertig jaar die ze actief zijn geweest: “Er is afschuwelijk veel veranderd”, zegt Marjon. “De overheid en maatschappijen leggen een strop om je nek en je moet ervoor zorgen dat die niet te strak wordt aangetrokken. In het verleden had je nog contact met mensen die je kende, maar door de schaalvergroting zijn verzekeraars uit de regio vertrokken en is chatten de enige contactmogelijkheid. Het is veel onpersoonlijker geworden. Wat ons betreft zijn ASR en Nationale-Nederlanden van de verzekeraars nog het meest bereikbaar.”

Op de foto staan v.l.n.r. Jan Assen, Sjoerd Deenen, Marjon Leenders Assen en Job Meijer

Eén claim

In al die jaren heeft het kantoor eenmaal een beroep moeten doen op de BAVAM-polis: in 2010. “Er was ’s nachts een huis afgebrand; Jan is er meteen naartoe gegaan en daarna kwam aan het licht dat de verzekerde bedragen niet up-to-date waren”, vertelt Marjon. “We hebben direct de BAVAM ingeschakeld en we zijn heel tevreden over hoe dat is opgelost. Bij de verzekeraar van de woning zijn wel harde woorden gevallen. Die wist dat de BAVAM was ingeschakeld en trok zijn handen ervan af, waarbij de schuld volledig bij ons kwam te liggen. Maatschappijen zijn in onze beleving makkelijk met het wijzen naar de tussenpersoon.”

 

Relatie sterker geworden

Uiteindelijk heeft de brand en de manier waarop de schade met de BAVAM is afgehandeld de band met de klant sterker gemaakt, zegt Jan: “In moeilijke tijden hebben wij geholpen, dat is toch het gevoel dat blijft hangen. De relatie waar het om ging, is nog steeds klant bij ons. Het gaat er bij zo’n schade ook om hoe je er zelf mee omgaat. Als je niet de hakken in het zand zet, maar met de relatie bespreekt wat er niet goed is gegaan, dan kom je er veel makkelijker uit. Dan moeten alle partijen een keer slikken en kun je weer met een schone lei doorgaan.”

 

Uitloopdekking

De BAVAM-polis is een claims-madeverzekering: aansprakelijkheidsschade is dus alleen gedekt als er tijdens de looptijd een claim wordt ingediend. Schademeldingen die achteraf binnenkomen, worden niet meer behandeld. Marjon en Jan sluiten daarom bij de Vereende een uitloopdekking voor de periode na het staken van de activiteiten. “Als je die dekking wilt afnemen, moet je een bewijs van uitschrijving bij de AFM hebben. Wij kiezen voor een uitloopdekking van drie jaar.  Met de koper hebben we afgesproken dat het minimaal twee jaar moest zijn en wij vonden het verstandig om voor drie jaar te kiezen.”

 

Je doet het maar één keer

Marjon en Jan hebben een advies voor intermediairs die overwegen hun bedrijf te verkopen: “Laat je vooral adviseren. Er zijn adviseurs die het verkooptraject van haver tot gort kennen. Wij hadden in elk geval leuke en informatieve gesprekken. Het kost je wel wat, maar als je goede begeleiding krijgt, verdien je dat terug. Denk vooral niet dat je het wiel zelf kunt uitvinden. Dit kunstje doe je maar één keer, dus doe het goed. Je doet het voor jezelf, want het is je eigen pensioen, maar ook voor je klanten. De puzzel moet kloppen.”

 

Bedankt!

Als Vereende willen we Jan en Marjon bedanken voor het vertrouwen in de BAVAM en de prettige jarenlange samenwerking. En hierbij willen we Jan en Manon nogmaals veel geluk en plezier toewensen in de volgende fase van hun leven.

Tags