Stichting Salvage: eerste hulp bij gebouw-gerelateerde calamiteiten

5 november '24 - Het zal u maar gebeuren: brand in uw huis of uw bedrijfspand. U staat buiten, met uw gezin of uw collega’s, naar het bluswerk van de brandweer te kijken. Voorlopig kunt u het gebouw niet meer in. Wat nu? In dit soort situaties rukt Stichting Salvage uit.

Stichting Salvage is in 1987 opgericht door de gezamenlijke Nederlandse brandverzekeraars. De stichting verzorgt hulp en assistentie direct na een calamiteit. De organisatie heeft landelijke dekking en streeft ernaar bij elke noodsituatie binnen een uur ter plaatse te zijn.

“De Salvage alarmcentrale is 24/7 bereikbaar”, vertelt beleidsadviseur Strategie en Ontwikkeling Martin de Groot. “Wanneer er een incident plaatsvindt, krijgen wij een oproep van de brandweer. Dat kan een brand zijn, maar ook bijvoorbeeld waterschade, een explosie, of een auto die een pand is binnengereden. Het gaat om gebouw-gerelateerde calamiteiten.”

Aandacht, actie en advies

Wanneer de Salvage-coördinator ter plaatse is, heeft de brandweer het vuur meestal net geblust, of is in de afrondende fase. De coördinator begint dan met zijn werk: de gedupeerden helpen met aandacht, actie en advies, ofwel de drie A’s.

De Groot: “We laten mensen hun verhaal doen, vangen ze op, geven ze aandacht. Vervolgens doen we wat nodig is en ondernemen we actie: Denk aan het regelen van opvang zoals een hotelovernachting of het veiligstellen van waardevolle spullen. Eén van de belangrijkste taken is het realiseren van een schadestop (ervoor zorgen dat de schade niet erger wordt) en het beperken van eventuele gevolgschade.”

Schadestopbedrijven

“Daarvoor hebben we een groot netwerk van schadestopbedrijven, die we direct via een app kunnen oproepen. Voorbeelden van maatregelen zijn: dichttimmeren van panden, plaatsen van stankverdrijvers, wegzuigen van water, regelen van bewaking, hekken plaatsen, noodvoorzieningen voor gas, water en elektra aansluiten, enzovoort.”

Ook heeft de stichting nauwe contacten met de omgevingsdiensten. Die worden bij een grotere calamiteit ingeschakeld. “Denk aan een brand waarbij asbest vrijkomt, of scherven van zonnepanelen die in de omgeving terechtkomen.”

Tot de volgende werkdag

De A van advies ten slotte is om gedupeerden te helpen met regelzaken. De coördinatoren geven bijvoorbeeld tips aan ondernemers om hun bedrijf de eerste dagen zo goed mogelijk draaiende te houden. Ze informeren de verzekeraar. En ze geven advies over het te verwachten vervolgtraject. “Kortom, het gaat om het organiseren van de eerste hulp, tot de volgende werkdag. Daarna neemt de verzekeraar het over.”

Uniek

Stichting Salvage is redelijk uniek, niet alle landen beschikken over zo’n organisatie.

De Groot: “Dat hebben we in Nederland bijzonder goed georganiseerd. Ons bestaan heeft voordelen voor alle partijen. Gedupeerden krijgen direct hulp op maat. We bieden de gezamenlijke (brand)verzekeraars een 24/7 bereikbaarheid en een landelijke dekking. En daarbij is het goed voor de reputatie van de verzekeraars: een directe zichtbaarheid bij calamiteiten.”

KADER: Feiten en cijfers

Het afgelopen jaar kwamen er 5.841 meldingen binnen bij Stichting Salvage, daarbij waren 9.085 gebouwen betrokken. Daarvan werden 7.232 panden getroffen door brand, blikseminslag of explosies, 1.681 panden door waterschade, 93 gebouwen werden getroffen door stormschade en 70 objecten raakten beschadigd door een aanrijding.

De meeste branden worden veroorzaakt door menselijk handelen (ca. 23%) en kortsluiting/slechtwerkende apparaten (ca. 21%).

Met de groei van het aantal elektrische fietsen, telefoons en andere elektrische apparaten is een duidelijke groei te zien van het aantal branden veroorzaakt door accu’s en batterijen: van 2,5% in 2019 tot 6% in 2023.

Tips om branden veroorzaakt door batterijen te voorkomen:

  • Laad je telefoon, fiets of elektrische apparaten overdag op.
  • Gebruik de originele lader.
  • Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij vol is.
  • Laat opladende fietsaccu’s niet hangen, maar zorg voor een stevige ondergrond.
  • Heb je een thuisbatterij? Denk na waar je deze ophangt. Bij brand moet zo’n batterij snel uit huis gehaald kunnen worden om hem te blussen in een dompelbak. De zolder is dus geen handige plek.

Voor meer tips en informatie ga naar https://iklaadaccuraat.nl/

Tags