Veilig carnaval vieren: de hoofdzaken van de praalwagenverzekering


1 november '23 - Op 11 november trapt Nederland af voor een van de meest uitbundige en vrolijke seizoenen van het jaar: carnaval! Terwijl de kroning van Prins Carnaval plaatsvindt, worden de plannen gesmeed voor fantastische carnavalsoptochten met verschillende praalwagens. Bij dit feest hoort echter ook verantwoordelijkheid, met speciale aandacht voor de praalwagens. In dit artikel leggen we uit waarom de praalwagenverzekering van cruciaal belang is en welke veiligheidseisen van toepassing zijn om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan genieten van de fantastische carnavalsoptochten.

 

 

Welke veiligheidseisen gelden voor onze praalwagenverzekering?

Maximum aantal passagiers
Bij de aanvraag van een praalwagenverzekering moet worden gekozen hoeveel passagiers zich op de praalwagen bevinden. Er kan worden gekozen voor 0 t/m 8 passagiers of voor 9 t/m 20 passagiers. Het is niet toegestaan om meer dan 20 passagiers te vervoeren op een praalwagen. Door een maximum te hanteren, willen wij gevaarlijke situaties voorkomen zoals een overbeladen of onbestuurbare praalwagen.

Omheining
Om de passagiers op de praalwagen te beschermen en om te voorkomen dat ze tijdens de rit vallen en mogelijk letsel oplopen, is een omheining van 1,20 meter hoog vereist. De omheining moet op een deugdelijke wijze zijn bevestigd aan het motorrijtuig en mag niet breken of doorbuigen wanneer de passagiers er tegenaan leunen. Op een hoogte van 60 centimeter moet ook een dwarsbalkconstructie zijn gemonteerd die voorkomt dat personen onder de omheining door kunnen klimmen of vallen.

APK of verklaring van technische deugdelijkheid
Om veilig deel te kunnen nemen aan de optochten moet het trekkende motorrijtuig voldoen aan technische normen en onderhoudsvereisten. Voor veel van de trekkende motorrijtuigen zal een APK-verplichting gelden, maar wanneer het trekkende motorrijtuig ongekentekend is of geen APK-verplichting heeft, is een verklaring van technische deugdelijkheid vereist. De verklaring van technische deugdelijkheid moet zijn opgesteld door een APK-erkend bedrijf en mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Vanaf 2025 geldt er ook een APK-verplichting voor tractoren. Tot die tijd is voor tractoren geen APK of verklaring van technische deugdelijkheid vereist.

Ontheffing van de lokale overheid
De organisatie moet in het bezit zijn van een ontheffing conform artikel 61b van het RVV. In dit artikel staat: "Het is niet toegestaan personen te vervoeren op een aanhangwagen die gekoppeld is aan een motorrijtuig." Zonder die ontheffing of vergunning is het dus niet toegestaan om personen te vervoeren op een praalwagen. Daarnaast kan het zo zijn dat de lokale overheid nog aanvullende eisen en voorwaarden hanteert voor het gebruik van de praalwagen.

Maximumsnelheid
Er mag tijdens de optocht niet harder worden gereden dan 20 kilometer per uur. Dit is geen willekeurige beperking maar bedoeld om ongelukken te voorkomen, vooral in de drukte van een carnavalsoptocht. Een beperkte snelheid biedt de bestuurder voldoende tijd om te reageren op onverwachte situaties en draagt bij aan de algehele veiligheid.

De bestuurder
De bestuurder van het trekkende motorrijtuig is minimaal 18 jaar oud en in het bezit van het, voor dat trekkende motorrijtuig, benodigde rijbewijs. Omdat de bestuurder de verantwoordelijkheid voor de passagiers met zich meedraagt, is het van belang dat de bestuurder over voldoende ervaring beschikt om het motorrijtuig te kunnen besturen.

Aanwezigheid van passagiers buiten de carnavalsoptocht
Buiten de carnavalsoptocht mogen er geen passagiers aanwezig zijn op de praalwagen, bijvoorbeeld gedurende de rit van de stalling van de praalwagen naar het startpunt van de optocht. Buiten de carnavalsoptochten zal de praalwagen namelijk deelnemen aan het gewone verkeer en moet zich daarbij houden aan de normale verkeersregels. Het vervoer van passagiers kan in dat geval gevaarlijke situaties opleveren en is niet toegestaan.

Op- of afstappen
Het is niet toegestaan om tijdens de optocht passagiers op- of af te laten stappen, dit voorkomt chaotische en potentieel gevaarlijke situaties en de kans op ernstig letsel.

 

Consequenties van het niet naleven van de veiligheidseisen

Het niet voldoen aan de veiligheidseisen kan ernstige gevolgen hebben. Wij zullen in de meeste gevallen geen dekking verlenen, dit betekent dat de bestuurder en/of organisatoren zelf verantwoordelijk zijn voor alle kosten in geval van schade, letsel of andere incidenten.

Als verzekeraar willen we ervoor zorgen dat de schadelast beheersbaar blijft en iedereen kan genieten van een veilig en feestelijk carnaval. Door je aan de veiligheidseisen van de praalwagenverzekering te houden, draag je bij aan een veilige sfeer.

Wij wensen iedereen alvast een vrolijk en bovenal veilig carnaval! Aláááf!

 

Goed om te weten

Motorrijtuigen die gebruik maken van de openbare weg moeten zijn geregistreerd en voorzien van een kenteken. Bent u van mening dat uw motorrijtuig zonder registratie of zonder kenteken de weg op mag? Controleer dit dan voor de zekerheid bij de Dienst Wegverkeer (RDW).

Tags