Wat doet Döner House Diemen voor haar maaltijdbezorgers?

6 maart 2019 - Döner House Diemen is een begrip in de regio voor Turkse maaltijden. Deze maaltijden kunnen in het restaurant zelf genuttigd worden, maar Döner House kan ze ook thuis bezorgen. Met 5 maaltijdbezorgers in dienst bezorgt Döner House op een gemiddelde dag in het weekend meer dan 100 maaltijden. Natuurlijk is de verkeersveiligheid van de maaltijdbezorgers dan erg belangrijk voor de eigenaar Sedat Sahin. Hij hoefde daarom ook niet lang na te denken of hij mee wilde doen aan een campagne om de verkeersveiligheid van maaltijdbezorgers te stimuleren. De bekende YouTuber Kalvijn is een avond met bezorger Gijs op pad geweest om een filmpje te maken over de verkeersveiligheid.

Eigenaar Sedat Sahin

doner house logoVoor Döner House staat veiligheid van de maaltijdbezorgers voorop. “We zorgen er om te beginnen altijd voor dat de brommers tip top in orde zijn. Remmen, gas, verlichting, alles moet 100% werken. En we vertellen aan elke bezorger dat veiligheid op nummer 1 staat.

Ik vind het erg jammer dat bezorgers meer schade rijden dan normale scooters en brommers, omdat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Ik denk dat veel bezorgers vaak te snel willen rijden en onvoldoende denken aan hun veiligheid.

We maken graag gebruik van de campagne van de Vereende en Veilig Verkeer Nederland om onze maaltijdbezorgers hier nog eens extra op te wijzen. We gaan stickers op de boxen van onze bezorgbrommers plakken en hangen een poster op in het restaurant op een plaats waar de bezorgers vaak komen. Daarnaast willen we onze maaltijdbezorgers opgeven voor de training Risico Bromfiets van KNMV. Bijkomend voordeel is dat we zo ook een korting op onze eigen risico’s kunnen krijgen. Lees hier meer over de actie. Maar het belangrijkst is natuurlijk dat de rijvaardigheid van onze bezorgers goed is. Ze rijden immers vaak in het donker en in druk verkeer”.

Bezorger Gijs

Gijs herkent wel de noodzaak van een campagne. Ook hij heeft wel eens bijna een ongeluk gehad. In zijn geval kwam het door een glad wegdek in de winter. “Maar”, geeft hij aan: “Ik ben me erg bewust van veiligheid tijdens het rijden. Vanuit Döner House wordt ook geen druk gelegd om maaltijden zo snel mogelijk te bezorgen. Ik word ook gewoon per uur betaald en niet bijvoorbeeld per bezorging. De fooi is van veel factoren afhankelijk. Natuurlijk speelt snelheid een rol. Maar misschien belangrijker nog zijn de factoren slecht weer, vaste klant of de buurt. En of de mensen contant geld in huis hebben.

Tegenwoordig kan overal met de pinpas betaald worden. Zo kan bij ons ook met iDEAL betaald worden. Behalve voor de fooi is er dan eigenlijk geen contant geld meer nodig. Betalen via iDEAL is overigens ook veilig voor de bezorgers. Zo is uit landelijke cijfers gebleken dat het aantal overvallen op maaltijdbezorgers de laatste tijd is toegenomen, omdat ze nog vaak veel geld op zak hebben.

Mijn telefoon gebruik ik tijdens het rijden wel. Ik luister met 1 oortje in naar muziek. Maar op een laag volume, zodat ik al het verkeer wel kan horen. Een beetje muziek maakt het werken een stuk plezieriger. Als ik op mijn navigatie wil kijken, stop ik even en rijd daarna weer verder. Mijn tip voor andere bezorgers is: Zet veiligheid altijd op 1 en niet dat je er zo snel mogelijk bent. Want je kunt best een nieuw broodje maken, maar geen nieuwe versie van jezelf.”

 

Filmpje met Kalvijn

doner house met kalvijnGijs vertelt verder: “De bekende YouTuber Kalvijn is een avond met mij meegegaan om het filmpje te maken. Dat was leuk om te doen. De Vereende en Veilig Verkeer Nederland hadden 5 verkeersregels opgesteld en laten vertalen in straattaal. We vroegen aan klanten of ze wisten wat de straattaal verkeersregels betekenden. Hadden ze het goed, dan kregen ze het eten gratis. Het filmpje is meer dan 176.000 keer bekeken.

Ik heb er veel reacties op gekregen. En nee, ik geloof niet dat ik nu als bekende Diemenaar meer fooi krijg.”