WhatsApp Buurtpreventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Als schadeverzekeraar zijn wij enthousiast over preventieve maatregelen en initiatieven om schadelast zo laag mogelijk te houden. Het oprichten van Buurtpreventie groepsapp is zo’n initiatief. Een zeer effectief initiatief zelfs. In Tilburg halveerde het aantal woninginbraken in een aantal buurten waar gebruik werd gemaakt van Whatsapp Buurtpreventie groepsapp. In de Delftse wijk Tanthof zijn soortgelijke successen geboekt.

WABP

Een buurtpreventie app groep oprichten lijkt dus een goed idee. Maar hoe gaat dat in z’n werk en zijn er regels waar u zich aan moet houden? Dat kan op verschillende manieren. Natuurlijk heel informeel door in de dagelijkse contacten met uw buren hier eigen afspraken over te maken. Maar het kan ook iets meer georganiseerd. Verschillende organisatie geven op internet aan hoe u dit aan kunt pakken. Een van de grootste organisaties op dit vlak is de Stichting WABP Nederland & België. Zij helpen bij het opzetten van uw eigen groep. Sinds 1 juni 2015 heeft de stichting (wapb.nl) al meer dan 8.100 geregistreerde buurtpreventie groepen die samen goed zijn voor zo’n 600.000 leden.

Een buurtpreventie app groep is iets anders dan de groepsapp die u samen met uw vrienden hebt en waar om half 4 ’s nachts de meest bizarre berichtjes op verschijnen. De buurtpreventie app is er niet voor de gezelligheid en gaat gepaard met een aardige set huisregels. Hierdoor weet u dat, als de groepsapp ‘afgaat’ er ook daadwerkelijk iets aan de hand is. WABP ondersteunt verder door het leveren van promotie materiaal voor in de wijk en heeft zelfs een zoekfunctie om te zien of er in uw wijk al een app groep is en bij wie u zich kunt melden om deel te nemen.

Tips

Wilt u zelf aan de slag gaan dan zijn er een aantal tips & tricks om alvast rekening mee te houden. Zo kunnen er in een WhatsApp groep maximaal 256 personen. Hou dus rekening met de omvang van de buurt als uw mensen begint uit te nodigen.

In veel gevallen wil de wijkagent ook wel deelnemen aan de groep. Hij of zij zal nooit reageren maar is wel aanwezig om mee te lezen en indien nodig actie te ondernemen.

 

Bron: Consumentbond en WABP.nl

Belangrijke ‘huisregels’

  • Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar;
  • Deelnemers zijn woonachtig en/ of werkzaam in straat/ buurt/ wijk van de groep;
  • WhatsApp is een burgerinitiatief.
  • De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt
  • Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting: S = Signaleer, A = Alarmeer 112, A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen, R = Reageer
  • Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.