Carnaval in het Noorden en Zuiden

23 januari 2019 - Carnaval is Nederlands grootste volksfeest dat altijd in februari of maart plaatsvindt. De precieze datum van het carnaval is altijd zeven weken voor Pasen. Dit jaar is carnaval van 3 t/m 5 maart. Grote delen van Nederland zijn maandenlang bezig met voorbereidingen van dit grootste feest. Carnaval is van zondag tot en met dinsdag met als hoogtepunt de carnavalsoptocht. De laatste dag van carnaval heet vette dinsdag die veelal in het teken staat van lekker en veel eten. De woensdag na het carnaval is Aswoensdag. Van oorsprong werden de carnavalsvierders in de kerk verwacht om een askruisje te zetten. De priester zet dan een askruisje op het voorhoofd. Die as kwam van de verbranding van de overgebleven buxus-takjes die het jaar ervoor met Palmzondag in de kerk waren uitgedeeld aan de kerkgangers.

In het huidige carnaval is de praalwagenoptocht het hoogtepunt. De vele carnavalsverenigingen bouwen de meest uiteenlopende praalwagens, de een nog gekker dan de ander. Het verzekeren van de praalwagens wordt inmiddels traditioneel door de Vereende gedaan. Wij spraken met twee assurantieadviseurs  die veel praalwagens bij ons verzekeren over de drukte die ontstaat in de weken voor het carnaval. 

Corné Kreeft van Kreeft assurantiën uit Breda:

Carnaval is voor ons altijd een erg drukke periode. De weken voorafgaande carnaval gaan wij al in gesprek met de carnavalsverenigingen in de regio om de verzekeringen in orde te maken. Omdat wij al jaren praalwagens verzekeren en actief betrokken zijn bij het carnaval, hebben wij een grote naamsbekendheid in de regio. Tijdens het carnaval gaat ons kantoor drie dagen dicht, wij vieren uiteraard het carnaval mee. Door onze jarenlange ervaring en mond-tot-mond reclame weten de verenigingen ons te vinden. Toch moeten wij ieder jaar de noodzaak van een verzekering uitleggen en hebben helaas al een praktijkvoorbeeld. Een geleend voertuig reed mee met de optocht en heeft toen schade veroorzaakt. Gelukkig was het voertuig wel casco verzekerd met dekking voor de optocht, alleen had men even geen rekening gehouden met de terugval in schadevrije jaren!

De meeste praalwagens komen ieder jaar bij ons terug en kunnen we daardoor gemakkelijk helpen. Vorige jaar hebben wij zelfs de winnaar van de mooiste wagen van heel Brabant verzekerd. Carnaval is bij ons in Brabant een feest waar bijna iedereen aan deelneemt, het leven staat even stil en iedereen geniet. 

Kreeft assurantiën

Niek Westen van assurantiekantoor Kral Westen Ter Apel:

Het carnaval is ieder jaar weer heel veel werk en heel veel plezier. Wij versturen preventief een informatiepakket naar alle praalwagenbouwers in de regio. Klanten vinden een verzekering voor een praalwagen vaak maar onzin. Daarom voeren wij veel overleg met de verenigingen. De wagenbouwers hebben veel voorpret tijdens het bouwen van de wagen. Een ongeval met alle bijhorende ellende kan men niet gebruiken. De bouwers helpen elkaar ook onderling met het geven van tips en carnaval Kral Westenworkshops. Op deze manier is gelukkig ook de noodzaak van een verzekering wat algemener bekend geworden.

Carnaval wordt hier al sinds 1960 georganiseerd, het is een mooi feest en iedereen in het dorp doet mee. Mensen die ooit in onze regio gewoond hebben, komen ieder jaar terug om het carnaval mee te vieren. Bij ons draait het om samenhorigheid, meedoen is belangrijker dan winnen. Wij hebben in de regio niet zoveel kroegen als in het zuiden, wij vieren het carnaval is een grote feesttent. Het grote voordeel is dat alle verenigingen daardoor samen feest vieren.

Kral Westen