2 maart '25 - U gaat een avondje uit, een drankje doen met vrienden in de kroeg. U laat de auto staan zodat u niet op de hoeveelheid drankjes hoeft te letten die u maximaal mag drinken. U twijfelt nog even tussen de fiets of de snorscooter, maar u besluit om de snorscooter te nemen. Zo bent u sneller thuis aan het einde van de avond.
Na een gezellige avond en 6 biertjes stapt u op de snorscooter om huiswaarts te keren. Ondanks het aantal drankjes denkt u zich nuchter genoeg te voelen om de snorscooter verantwoord te besturen.
Feit of fabel: Als uw rijbewijs is ingevorderd door rijden onder invloed met een scooter mag u ook geen auto meer rijden.
Alcoholcontrole
Vlakbij uw huis rijdt u in een politiefuik: alcoholcontrole. De controlerende politieagent laat u blazen op een alcoholtester, het zogenaamde blaasapparaat. Deze test op straat heet ‘voorlopig ademonderzoek’. En dan blijkt dat het voorlopig ademonderzoek de letter A (van Alert) laat zien, foute boel dus.
De politieagent houdt u vervolgens aan op verdenking van rijden onder invloed en sommeert u mee te gaan naar het politiebureau waar u een nieuwe blaastest moet ondergaan, de ademanalyse.
Gehoorzaam gaat u mee naar het politiebureau en u denkt “het zal zo’n vaart niet lopen. Ik reed namelijk niet harder dan op een elektrische fiets. Als ik op een elektrische fiets had gereden, had de politie mijn rijbewijs niet in kunnen nemen omdat op de fiets geen rijbewijs verplicht is.”*
Invordering rijbewijs
Ook de ademanalyse is positief, en dus voor u negatief. Het gemeten alcoholpercentage in uw bloed is meer dan 1,3 promille. Dat is hoger dan het toegestane maximum van 0,5 promille; uw rijbewijs wordt ingevorderd.
Onder protest laat u weten dat u uw rijbewijs nodig heeft omdat u na het weekend met de auto naar uw werk moet. Dat het AM-rijbewijs (nodig voor het besturen van een brommer, scooter of brommobiel) wordt ingehouden oké, maar toch niet het B-rijbewijs?
Dit protest mag niet baten. De politie stuurt uw rijbewijs naar de officier van justitie. Die beslist binnen 10 dagen of uw rijbewijs wordt ingehouden of dat u het terugkrijgt. Zolang u uw rijbewijs niet terug heeft ontvangen, mag u geen enkel motorrijtuig besturen. Ook niet als u een motorrijtuig nodig heeft voor uw werk. De stelling is dus een feit.
Ontzegging van de rijbevoegdheid
Als uw overtreding voor de rechter komt, moet u zich verantwoorden tegenover die rechter. De rechter beoordeelt of u een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt. De tijd dat u uw rijbewijs al kwijt was vóór de rechtszitting wordt afgetrokken van de periode dat de ontzegging van de rijbevoegdheid duurt.
Bij een heel ernstige overtreding of bij herhaling ervan, kan de rechter ook beslissen om uw rijbewijs voorgoed in te houden.
Melden bij uw verzekeraar?
Bij het aanvragen van een verzekering moet u een aantal vragen beantwoorden over uw verzekerings-, schade- en strafrechtelijk verleden. Dit zijn de zogenaamde slotvragen. Als u een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft gehad, vult u dat hier in.
In de polisvoorwaarden is altijd een tekst opgenomen waarin staat dat de verzekeringnemer de juiste en volledige informatie moet geven en wijzigingen in persoonlijke gegevens of wijzigingen in het verzekerde object moet melden bij de verzekeraar. Dus ook als de verzekering al loopt.
Maar een verzekeraar vraagt niet of u wijzigingen in uw strafrechtelijk verleden, zoals een opgelegde ontzegging van de rijbevoegdheid, tijdens de looptijd van een verzekering doorgeeft. Die meldplicht heeft een verzekeringnemer dus niet tegenover de verzekeraar.
Van verzekeraar veranderen
Een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt geregistreerd in de databank van de Stichting CIS (Centraal Informatie Systeem). Dit is een stichting voor in Nederland werkzame verzekeraars en beheert gegevens die voor deelnemende verzekeraars van belang kunnen zijn om inzicht te krijgen in de aard en de omvang van de aangeboden risico’s. Iemand met een ontzegging van de rijbevoegdheid kan een groter risico voor een verzekeraar zijn dan iemand die geen ontzegging heeft gehad. De verzekeraar kan besluiten om de verzekering niet te accepteren als sprake is (geweest) van een ontzegging.

Als u weggaat bij de verzekeraar waar u tijdens de looptijd van de verzekering de ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd heeft gekregen, kunt u een verzekering bij een andere verzekeraar aanvragen. Maar dan kan het zijn dat die andere verzekeraar uw aanvraag weigert omdat deze in de databank van Stichting CIS ziet dat u een ontzegging op uw naam heeft
En als geen enkele nieuwe verzekeraar u een verzekering aanbiedt vanwege deze ontzegging, dan kan het zelfs zo zijn dat de verzekeraar waar u voorheen verzekerd was u nu ook zal weigeren. Deze verzekeraar zal uw aanvraag behandelen als een nieuwe aanvraag, raadpleegt daarbij ook de databank van Stichting CIS, en ziet ook dat u een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft gehad. Wat een reden kan zijn om u niet opnieuw te willen verzekeren.
de Vereende
Als u bij geen enkele verzekeraar terecht kunt, blijft vaak alleen de Vereende over. Natuurlijk staan wij klaar om u zo goed mogelijk te verzekeren, zodat u weer met uw motorrijtuig de weg op kunt als de ontzegging is afgelopen. Bij ons zijn de premies over het algemeen hoger dan bij andere verzekeraars, dus niet gunstig voor u als verzekeringnemer. Als u zich aan de wettelijke (verkeers)regels houdt, krijgt u geen ontzegging van de rijbevoegdheid. Dan hoeft u ook geen verzekering bij de Vereende aan te vragen
*De politie kan uw rijbewijs niet innemen als u dronken op de fiets wordt aangehouden. U kunt wel een rijverbod van enkele uren krijgen voor het besturen van een motorrijtuig. Het is, net als op de scooter, in de auto of op de motor, verboden om te fietsen als u onder invloed bent van alcohol (of andere drugs). Ook op de fiets mag het alcoholpercentage in uw bloed niet hoger zijn dan 0,5 promille.
In dit artikel is onder andere gebruik gemaakt van informatie op de website rijksoverheid.nl.
Auteur
Gert-Jan Paauw, Specialist verzekeringstechniek bij de Vereende