Voor uw klant: Schorsen van het kenteken van uw motorrijtuig


7 februari '24 - Het is mogelijk om uw motorrijtuig te schorsen bij de RDW (Dienst Wegverkeer) als u deze voor een langere periode niet gebruikt. Schorsen is mogelijk voor 1, 2 of 3 jaar. Dat is bijvoorbeeld handig als u komend jaar niet op vakantie gaat met de camper. Of u niet van plan bent om op de motor te rijden. Het voordeel is dat u over deze periode geen wegenbelasting betaalt. Schorsen kan bij de RDW online of via een loket.

Motorrijtuig schorsen

Op Schorsing auto aanvragen | RDW staat hoe het werkt, wat het kost en aan welke eisen u moet voldoen. Wilt u uw motorrijtuig schorsen, houd dan rekening met het volgende:

  • Schorsing gaat direct in, het is niet mogelijk om deze in te plannen voor een latere datum.
  • U kunt de schorsing eerder beëindigen dan de periode die u heeft aangevraagd. Ook is het mogelijk om deze te verlengen.

Tijdens de schorsing

Tijdens de schorsing mag uw motorrijtuig niet op de openbare weg rijden of staan. Dus ook niet op een openbare parkeerplaats. Wel bijvoorbeeld op een privé terrein of in uw eigen garage.

Tijdens de schorsing hoeft uw motorrijtuig niet APK gekeurd te zijn. Ook hoeft deze niet WA verzekerd te zijn.

WA verzekering

Bij een aantal verzekeraars is het mogelijk om de WA verzekering van uw motorrijtuig te pauzeren tijdens de schorsing. Dit is ook mogelijk bij de Vereende. Alleen niet bij motorrijtuigen bestemd voor de recreatieve verhuur. In de premie voor deze motorrijtuigen is al rekening gehouden met het seizoengebruik. Dit wordt met een clausule op het polisblad duidelijk gemaakt.

Rol van uw assurantieadviseur

Uw assurantieadviseur kan een verzekering schorsen via het portaal.

Het is wel belangrijk dat u uw WA verzekering weer activeert, als u de schorsing beëindigt en weer de weg op gaat. Want anders bent u niet verzekerd als u een ongeluk veroorzaakt. Ook kunt u een boete krijgen vanwege onverzekerd rijden.

Tags