9 juli '25 - Met de vakantieperiode voor de deur is het interessant om te kijken hoe het zit met het verhuren van uw huis via verhuurplatforms zoals Airbnb. Misschien wilt u uw woning verhuren als u zelf op vakantie bent. Het kan lucratief zijn, maar er zitten ook haken en ogen aan. Want hoe zit het met uw verzekeringen als er iets gebeurt?
Feit of Fabel: Als ik mijn huis af en toe verhuur via Airbnb ben ik niet verzekerd voor schade tijdens de verhuurperiode.
Een verzekeraar gaat bij het sluiten van een verzekering uit van de gegevens die worden ingevuld bij een aanvraag. Naast de kenmerken van de woning (zoals bouwjaar en omvang) is het belangrijk wie er woont en hoe de woning gebruikt wordt. Al deze zaken samen geven een idee van het risico. Dit is de basis voor het accepteren van de aanvraag en de premie die betaald moet worden.
Is tijdelijke vakantieverhuur verzekerd op woonverzekeringen?
Een woonhuisverzekering en inboedelverzekering zijn particuliere verzekeringen. De verzekeraar gaat er standaard vanuit dat het huis privé wordt gebruikt. Wordt een woning verhuurd, dan neigt het naar zakelijk gebruik. Want er wordt geld verdiend met de woning. Maar tegelijkertijd is het wel een normaal woonhuis, dus het is ook geen puur zakelijke verzekering.
Omdat tijdelijke vakantieverhuur op het grensvlak van particulier en zakelijk gebruik ligt, is er niet een eenduidig antwoord te geven over de dekking. Elke verzekeraar maakt hierin zijn eigen keuzes. Dit zijn de varianten:
- Tijdelijke verhuur is standaard verzekerd. Veel verzekeraars hebben hiervoor gekozen. De varianten zitten dan hierin:
- wordt de hele woning verhuurd of 1 of meerdere kamers?
- het aantal maanden dat de woning maximaal wordt verhuurd. Dit kan variëren van een paar maanden tot bijna het hele jaar.
- welke dekking is van toepassing? Als u een allrisk dekking heeft, geldt deze dan ook bij tijdelijke verhuur?
- Tijdelijke verhuur is niet standaard verzekerd maar kan wel als aanvullende dekking worden gesloten tegen extra premie.
- Tijdelijke verhuur is niet standaard verzekerd en kan ook niet aanvullend worden verzekerd.
Bij steeds meer verzekeraars zit tijdelijke verhuur standaard in de woonhuis- en inboedelverzekering. Waarbij wel beperkingen gelden zoals hierboven beschreven. Wilt u de woning gaan verhuren, check dan altijd de voorwaarden van uw verzekeringen.
Is tijdelijke vakantieverhuur verzekerd op de AVP (Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren)?
Tijdens de tijdelijke verhuur van de woning kan er ook iets gebeuren met de huurder waardoor schade aan zijn bezittingen of zelfs letsel ontstaat. Bijvoorbeeld als hij struikelt over een vloerkleed of valt nadat de trapleuning afbreekt. Hier geldt hetzelfde voor als bij de woonverzekeringen. Vaak is het wel standaard verzekerd, maar gelden er beperkingen met betrekking tot frequentie en duur van de verhuurperiode en of de gehele woning wordt verhuurd.
Feit of fabel?
Hoewel geen eenduidig antwoord te geven is, is tijdelijke verhuur wel in een aantal gevallen verzekerd. Dat maakt de stelling ‘Als ik mijn huis af en toe verhuur via Airbnb ben ik niet verzekerd voor schade tijdens de verhuurperiode.’ tot een fabel.
Bij de Vereende is het bij de inboedelverzekering al langer standaard toegestaan om 1 kamer te verhuren. Binnenkort staat dit ook in de voorwaarden van de woonhuisverzekering. Wij vinden het dus belangrijk dat de eigenaar aanwezig is in de woning.
Andere vormen van verhuur zijn ook mogelijk bij de Vereende. Maar daar gelden andere tarieven en acceptatie criteria voor, dat moet dus apart aangevraagd worden. Of als wijziging worden doorgegeven bij een lopende verzekering.
Hoe werkt het bij een schade?
Is schade ontstaan, dan hangt het ervan af of tijdelijke verhuur standaard in de verzekering zit. Is dat het geval dan, zal dit vergoed worden als de schade onder de dekking van de verzekering valt. Zit tijdelijke verhuur niet in de dekking of had u dit door moeten geven, dan betekent dit niet altijd dat de schade niet wordt vergoed. De verzekeraar kijkt dan of de premie en/of voorwaarden waren veranderd als dit eerder bekend was. Misschien volgt dan een beperkte vergoeding.
Goed om te weten:
- Permanente verhuur is een ander verhaal dan tijdelijke verhuur. Vraag na bij uw verzekeraar of dit mogelijk is.
- Airbnb heeft ook een regeling ingeval van schade: AirCover. Dit is een service bij schade aan de woning of aan de spullen. Deze geldt ook bij aansprakelijkheid als een huurder letsel oploopt. Airbnb benadrukt dat het geen vervanging is voor uw verzekering, maar een bescherming voor verhuurder die compensatie geeft bij schade. De dekking is beperkt en kent diverse uitsluitingen.
- Naast Airbnb zijn er ook andere verhuurplatforms waar u uw woning kunt aanbieden, zoals Booking.com, VRBO.com en Interhome.nl. Hier is alleen verhuur van de hele woning mogelijk, dus niet alleen een kamer zoals bij Airbnb.
- Huizenruil is in de meeste gevallen gewoon standaard verzekerd. Dus bent u op vakantie en verblijven vrienden of familie tijdelijk in uw huis, dan valt dit gewoon onder de verzekering. Het is zelfs beter als het huis bewoond is voor het inbraakrisico. Huizenruil voor een langere periode is een ander verhaal. Geef dit altijd door aan uw verzekeraar.
- Ook bij huizenruil via een platform als HomeExchange is dit normaal gesproken gewoon verzekerd, omdat dit een korte periode betreft en met gesloten portemonnee gebeurt. Er verblijft iemand in uw huis, maar u verblijft ook in het huis van de ander. Dit maakt het minder anoniem en zorgt ervoor dat goed voor de woning wordt gezorgd. Maar vraag het voor de zekerheid wel na bij uw verzekeraar.
- Check ook altijd bij de hypotheekverstrekker of tijdelijke verhuur is toegestaan.
- Datzelfde geldt bij tijdelijke verhuur van een huurwoning: vraag het na bij de woningeigenaar (verhuurder) of woningbouwvereniging.
- Gemeenten mogen beperkingen aanbrengen bij tijdelijke verhuur: Woning verhuren aan toeristen | Woning verhuren | Rijksoverheid.nl. Kijk hoe dit in uw gemeente is geregeld.
- Huuropbrengsten moeten worden opgegeven bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Kijk bij de Belastingdienst hoe dit werkt: Ik verhuur tijdelijk mijn eigen woning
Auteur
Mirjam Hermans, Senior specialist verzekeringstechniek bij de Vereende
