Wat valt onder de dekking van een AVP?
Een AVP is best een ingewikkelde verzekering. Want die vergoedt schade die u veroorzaakt bij iemand anders. Basis voor de AVP is dat u aansprakelijk bent. En u bent aansprakelijk bij een onrechtmatige daad (artikel 6:162 BW). Er is sprake van een onrechtmatige daad als u iets doet wat schade veroorzaakt bij iemand anders. Of u iets nalaat om te doen waardoor schade ontstaat. Een andere voorwaarde is dat het onverwacht is, dus niet te voorzien was.
Hoe zit het dan bij sporten?
Voor schade tijdens sporten geldt een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid. Dit wil zeggen dat de veroorzaker van de schade tijdens sporten minder snel aansprakelijk is dan in een normale situatie. Want u loopt nu eenmaal meer risico tijdens een fysieke sport dan in het dagelijkse leven. Tijdens sporten zijn altijd onverwachte of onhandige handelingen mogelijk. Zeker als de sport in teamverband plaatsvindt, zoals voetbal of rugby. Of een karatetrap: die is onrechtmatig in het dagelijks leven. Maar onderdeel van de spelregels bij karate. En een vuistslag: dat is strafbaar op straat maar mag tijdens een bokswedstrijd. Dus strikt genomen is er niet altijd sprake van aansprakelijkheid bij sporten. Kern is ook of het te verwachten was: een vuistslag tijdens boksen accepteert u door aan deze sport deel te nemen. Loopt u dan letsel op, dan is de veroorzaker hiervoor niet aansprakelijk.
Ook als u een wedstrijd vanaf de tribune of langs de lijn volgt, accepteert u hiermee een risico tot een bepaald niveau. Een bal die in het publiek wordt geschoten of een speler die niet meer op tijd kan stoppen en het publiek in duikt. In deze setting kan van alles gebeuren.
Waar ligt de grens van aansprakelijkheid?
Uitgangspunt is een normale situatie. Als voorbeeld: een voetballer schiet een bal op het doel, de bal ketst af op de doelpaal en raakt een andere speler die daardoor letsel oploopt. Een bal op het doel schieten is onderdeel van de sport en daarom niet onrechtmatig. Want dat risico is te voorzien. Strikt genomen is de speler dan niet aansprakelijk. Een handeling is pas onrechtmatig als deze buiten de normale regels van het spel valt. Die grens is vaak lastig aan te geven. Want in een sport gelden andere regels dan in het dagelijks leven. En die regels verschillen ook weer per sport.
Een ander verhaal is opzet. Bijvoorbeeld: tijdens een hockeywedstrijd slaat een speler een speler van de tegenpartij met een hockeystick op het hoofd. Hierdoor ontstaat letsel. Deze handeling is geen onderdeel van het hockeyspel en daarom onrechtmatig. Dit is ook het geval als u een medespeler een schop geeft na het fluitsignaal. Dan is het geen onderdeel meer van de wedstrijd. In beide gevallen is de speler aansprakelijk. Maar opzet is altijd uitgesloten van vergoeding, dus geen enkele verzekeraar zal uitkeren. U draait dan zelf op voor het vergoeden van de schade van het slachtoffer.
Conclusie
Bij sporten is sprake van een verhoogde drempel van aansprakelijkheid. Dit geldt zowel voor schade aan medesporters als aan toeschouwers. Vaak is er strikt genomen geen aansprakelijkheid. Maar steeds meer verzekeraars willen het slachtoffer niet met de schade laten zitten en hebben dit deels opgenomen in de polisvoorwaarden van de AVP. Nagenoeg altijd met een maximale vergoeding. Als beperkende voorwaarde geldt meestal wel dat schade aan iemand anders wordt vergoed, anders dan een medesporter of medespeler. Want zoals hierboven uitgelegd, accepteert u dit risico door deel te nemen aan een sport.
De stelling ‘Schade bij sporten is niet verzekerd op de AVP’ is dus meestal een feit. Maar een aantal verzekeraars vergoedt sommige situaties wel. Kijk dus altijd in de voorwaarden van uw AVP verzekeraar.
Bij de Vereende bent u verzekerd voor schade die u bij iemand anders veroorzaakt tijdens sporten. Schade aan een medespeler of medesporter is, net als bij andere verzekeraars, niet verzekerd.
Maar laat u vooral niet tegenhouden door deze risico’s en wat er allemaal kan gebeuren. Blijf lekker sporten en geniet daarvan!
Auteur
Mirjam Hermans, Senior specialist verzekeringstechniek