Nucleaire installaties en aansprakelijkheid

Nederland kent een beperkt aantal nucleaire installaties. Hoe zit het precies met nucleaire installaties en aansprakelijkheid?

Nederland kent een beperkt aantal nucleaire installaties. Het betreft de kerncentrale van EPZ in Borssele, Centrale opslag van radioactief afval (COVRA) in Vlissingen-Oost, Nuclear Research Group (NRG) in Petten, Urenco (Verrijking van Uranium) in Almelo en tenslotte het Reactor Instituut Delft (RID). Voor deze bedrijven (inclusief het transport van nucleair materiaal van en naar deze locaties) geldt een speciaal aansprakelijkheidsregime, dat ontleend wordt aan de zogenaamde WAKO (Wet aansprakelijkheid Kernongevallen), welke op zijn beurt gebaseerd is op het Verdrag van Parijs, een internationaal geldend verdrag onder auspiciën van de OECD.

 

Wat betekenen de WAKO en het Verdrag van Parijs voor Assurantietussenpersonen?

Essentie van de Wet en het Verdrag is dat de exploitanten van nucleaire installaties (risico)aansprakelijk zijn voor alle (nucleaire) schade aan derden. Wat is hiervan de betekenis voor de dienstverlening van assurantietussenpersonen?

  • Om directe kanalisering naar de risicoaansprakelijke partij te realiseren bevatten (bijna) alle Nederlandse polissen de uitsluiting voor ‘Atoomkernreacties’.

  • De aansprakelijkheidsverzekering van de Kerncentrales is afgesloten bij de Atoompool en deze is dus verantwoordelijk voor de behandeling van schades van bedrijven en particulieren door een nucleair ongeval. Overigens is de kans op een dergelijke schade uiterst gering door de zeer stringente veiligheidsmaatregelen welke zeer frequent worden getoetst door de Nederlandse overheid (Autoriteit nucleaire veiligheid en stralingsbescherming), door Internationale organisaties en door verzekeraars.

  • Mocht zich onverhoopt toch schade voordoen dan kan de schade dus niet geclaimd worden bij de eigen verzekeraar van een klant maar bij de exploitant van een van de genoemde nucleaire installaties of bij diens verzekeraar i.c. de Atoompool.

  • In een beperkt aantal situaties dient de assurantietussenpersoon alert te zijn op de uitwerking van de uitsluiting ‘Atoomkernreacties’. Voor bedrijven die werkzaamheden verrichten bij of ten behoeve van kernreactoren (bijvoorbeeld bouw- of onderhoudswerkzaamheden) kan een vrijwaring voor aansprakelijkheid door de opdrachtgever gewenst zijn, terwijl schade die daaruit voort kan komen wellicht niet gedekt is op de aansprakelijkheids- of CAR verzekering van bijvoorbeeld een aannemersbedrijf.