Fabel
Alle verzekeraars die door ons benaderd zijn, geven aan dat schade aan zonnepanelen in principe en voor zover het een gedekte gebeurtenis betreft, automatisch zijn meeverzekerd op de opstalverzekering. Bij de aanvraag voor een opstalverzekering wordt er meestal ook niet gevraagd of er zonnepanelen aanwezig zijn. Hiermee kan de stelling dus naar het rijk der fabelen verwezen worden. Maar ligt het wel zo eenvoudig?
Aandachtspunten
Zoals vermeld komen schades aan panden met zonnepanelen steeds vaker voor. Daar is op zich niets vreemds aan want het aantal gebouwen waarop zonnepanelen zijn geïnstalleerd is in de laatste 5 jaar ruim vertienvoudigd*. Wat echter wel verontrustend is, is dat de oorzaak van de branden in veel gevallen te maken lijkt hebben met de aanwezigheid van de zonnepanelen. Het lijkt er dus op dat de aanwezigheid van zonnepanelen een extra brandrisico met zich meebrengt. Problemen die genoemd worden bij zonnepanelen:
- Defecte cellen in de panelen raken oververhit;
- Kabels en stekkers zijn slecht op elkaar aangesloten waardoor een vlamboog kan ontstaan;
- Omvormers kunnen oververhit raken wanneer deze niet goed zijn aangesloten of niet goed worden onderhouden;
- Panelen zijn te dicht op de (brandbare) dakisolatie gemonteerd waardoor de geproduceerde warmte niet weg kan, wat uiteindelijk tot brand kan leiden.
Veel van deze problemen spelen vooral bij de ondeugdelijke installatie van de zonnepanelen. Dat kan liggen aan een tekort aan gespecialiseerde installateurs of aan de keuze van de klant zelf voor een installateur. Sommige particulieren installeren ook zelf hun zonnepanelen.
Gezien deze ontwikkelingen zou het kunnen dat verzekeraars gaan reageren. Een toenemende aan zonnepanelen gerelateerde schadelast zien verzekeraars dan natuurlijk terug in de cijfers. Mogelijk willen zij hier maatregelen op nemen.
Het is dan ook niet ondenkbaar dat verzekeraars de aanwezigheid van zonnepanelen op termijn mee zullen gaan nemen in de premiestelling van de brandverzekeringen. Als dat gebeurt, kan er door deze verzekeraars een vraag over zonnepanelen worden opgenomen in de aanvraagprocedure. En wanneer het hebben van zonnepanelen van invloed is op de premie, dan is het standpunt dat het aanbrengen van zonnepanelen als ‘risicowijziging’ wordt gezien een logische vervolgstap. Daarmee wordt het voor de klant verplicht om het aanbrengen van zonnepanelen aan de verzekeraar door te geven. Als het zover komt dan zou de stelling waar we dit artikel mee begonnen, toch het predicaat ‘feit’ moeten krijgen. Maar zo’n vaart zal het niet lopen. Dit scenario is in de huidige tijd alles behalve waarschijnlijk. De trend is juist om zo weinig mogelijk vragen te stellen voor het sluiten van een verzekering.
Alternatief
Een ander scenario is dat verzekeraars zich gaan inzetten voor strengere regelgeving omtrent de installatie van zonnepanelen. Of dat er een kwaliteitskeurmerk komt voor zonnepanelen en de installatie daarvan. Op zijn minst zullen verzekeraars zich inspannen om de gevaren van onjuiste installatie beter onder de aandacht te brengen.
Herbouwwaarde
Ongeacht de uitkomst van de genoemde ontwikkelingen is het in ieder geval een feit dat het toevoegen van zonnepanelen op het dak van een gebouw, altijd invloed heeft op de herbouwwaarde.
Het is hoe dan ook verstandig om hier altijd melding van te doen bij de verzekeraar. Zelfs als er sprake is van garantie tegen onderverzekering. Vaak bevat de clausule waarin deze garantie wordt beschreven namelijk een bepaling die regelt dat als er iets aan het woonhuis wordt aangepast of verbouwd, de herbouwwaarde opnieuw berekend moet worden. De Herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars bevat tegenwoordig wel een vraag over zonnepanelen.
Kortom, of de stelling nu een fabel is of niet, het is altijd raadzaam om het toevoegen van zonnepanelen aan of op een gebouw netjes te melden aan de verzekeraar van het pand.
*) Bron: RTL nieuws.nl
Auteur
Ruud Bolleboom, Senior Specialist verzekeringstechniek