Om de feestdagen niet alleen gezellig, maar ook veilig door te komen, hebben wij een top 8 van de mogelijk meest risicovolle situaties tijdens de feestdagen voor u samengesteld. Met de extra drukte in huis en aan tafel liggen er risico’s op de loer. Heel herkenbare risico’s. Waar u gelukkig eenvoudig zelf iets aan kunt doen.
Kerstbomen (en de lichtjes in de boom)
Een echte kerstboom ruikt lekker en de aanschaf schijnt stress verminderend te werken. Maar, een kerstboom is ook erg brandbaar. Voor een brandveiligere Kerst kunt u dus beter een kunstkerstboom nemen, want deze zijn brandveiliger. Wilt u toch een echte kerstboom? Kies er dan één met een kluit. Deze droogt minder snel uit en is daardoor minder brandgevaarlijk. Voor wat betreft de kerstboomverlichting: gebruik CE-gecertificeerde verlichting. En heel belangrijk: laat de kerstboomverlichting niet branden wanneer u niet thuis bent.
Kaarsen
Kaarsen zorgen voor sfeer, maar kunnen ook gevaarlijke situaties opleveren! Houd kaarsen uit de buurt van ontvlambare materialen (zoals gordijnen, kerstversieringen, kerststukjes en papieren tafelkleedjes), kinderen en van plekken waar iedereen steeds langs loopt. Plaats kaarsen in een stevige, stabiele, hittebestendige houder.
Versiering
Zorg dat de versiering in huis brandveilig of geïmpregneerd (=brandvertragend) is.
Open haard
Een kachel of open haard is heel sfeervol. Als u deze gebruikt, zorg er dan voor dat u het rookkanaal goed heeft onderhouden. Laat de schoorsteen minstens 1 keer per jaar vegen en controleren op scheuren en lekkage.
Keuken
Gebruik het gasfornuis niet om iets op te bewaren, ook niet als het maar heel even is.
Moet u de keuken tijdens het koken verlaten, haal dan de pannen van het vuur, zet het vuur uit en zet de pannen zo neer dat anderen zich er niet aan branden.
Gourmetten of fonduen
Het is vaak het hoogtepunt van de kerstdagen; het gezamenlijke diner. Gezellig zo’n huis vol met familie en vrienden. Blijf bij een diner waarbij u zelf het eten aan tafel bereidt wel goed opletten!
Let bij gourmet en fondue op met de spiritus. Vul nooit een brandende of warme brander bij met brandstof. Dit geldt ook voor nephaarden en sfeerverlichting die worden aangestoken door het gebruik van bio-ethanol.
Verlengsnoeren en haspels
Een lichtgevend rendier, lichtsnoeren en een ster die al knipperend de weg door de tuin wijst. Steeds vaker zie je tijdens de donkere dagen voor Kerst compleet verlichte tuinen. Mooi, maar gebruik goed passende verlengsnoeren en leg deze zo neer dat niemand erover kan struikelen. En dat geldt niet alleen voor in de tuin! Plak snoeren (zeker langs vluchtroutes) af. Rol kabelhaspels en lichtsnoeren volledig uit en let erop dat de aangesloten apparatuur niet het maximale vermogen van de stekkerdoos overstijgt (vaak aan de onderzijde beschreven). De stekkerdoos kan dan namelijk gaan smelten.
Vuurwerk
Wees altijd alert bij het afsteken en kijken naar vuurwerk. Soms wordt de term ‘het is koud vuur’ voor ‘sterretjes’ gebruikt. Dat is een fabel. Koud vuur bestaat niet, ook sterretjes worden heet en kunnen letsel veroorzaken. Gebruik altijd een aansteeklont voor het afsteken van vuurwerk en plaats het vuurwerk op een stevige vlakke ondergrond. Bescherm uw ogen en die van uw (klein)kinderen met een speciale vuurwerkbril. Nog wat tips om gevaarlijke situaties met vuurwerk te voorkomen:
- Haal vuurwerk zo laat mogelijk bij uw verkoper op.
- Bewaar vuurwerk niet in huis, maar bijvoorbeeld in de schuur of in een kliko in de tuin.
- Inspecteer het vuurwerk ’s avonds voor u naar buiten gaat. Leg de aansteeklonten vast klaar en weet waar het lontje aan het vuurwerk zit.
Evacuatieplan
Tot slot willen wij u nog deze tip meegeven: maak in uw hoofd een evacuatieplan. Heeft uw het huis vol familie en vrienden dan is het goed te weten hoe u uw gasten is geval van een calamiteit zo snel mogelijk evacueert. Zorg ervoor dat u alle gasten snel kunt instrueren hoe de woning veilig te verlaten, vertel waar de brandblusser en/of branddeken hangt en waar de stoppenkast en de hoofdaansluiting van het gas zich bevindt.
Als er brand uitbreekt, breng dan uzelf en uw huisgenoten direct in veiligheid. Blijf tijdens het vluchten laag bij de grond. Bel als u in veiligheid bent direct 112.