Carnaval 2017

Over een paar weken is het weer zover: dan barst het carnaval los. Bij een goede voorbereiding hoort een praalwagenverzekering. Meer weten over de praalwagenverzekering? Lees dan dit interview met Peggy van der Smitte, directeur van Marcel van der Smitte en partners uit Amersfoort.

Over een paar weken is het weer zover: dan barst het carnaval los. Bekend van het feestje van beneden de grote rivieren. Toch wordt carnaval niet alleen beneden de grote rivieren gevierd. In het midden van het land is carnavalsstichting CS de Eemschuumers al volop bezig met de voorbereiding voor het carnaval. Bij een goede voorbereiding hoort een praalwagenverzekering. Meer weten over de praalwagenverzekering? Lees dan dit interview met Peggy van der Smitte, directeur van Marcel van der Smitte en partners uit Amersfoort. Deze assurantieadviseur heeft bij de carnavalsstichting een presentatie over de verzekeringstechnische voorbereidingen op het carnaval gegeven.

Carnaval 2017: interview met één van onze assurantieadviseurs

Al maanden zijn de carnavalsverenigingen bezig met het bedenken van thema’s en bouwen van de praalwagens. Dé datum waarop met al deze creaties geshowd gaat worden komt snel dichterbij. Toch is er nog tijd voor de carnavalsverenigingen om te bekijken of de praalwagens op de juiste manier verzekerd zijn.

In Hoogland heeft carnavalsstichting CS de Eemschuumers op tijd een assurantieadviseur voor meer informatie over de Praalwagenverzekering van de Vereende ingeschakeld. Het bestuur van CS de Eemschuumers heeft directeur Peggy van der Smitte van Marcel van der Smitte en Partners uit Amersfoort gevraagd een presentatie te geven over de Praalwagenverzekering. ‘Deze carnavalsstichting krijgt regelmatig vragen van onderliggende verenigingen en deelnemers over het deelnemen aan een carnavalsoptocht en de risico’s’ aldus Peggy van der Smitte.

Wij hebben Peggy van der Smitte gevraagd antwoord te geven op onderstaande vragen over de praalwagenverzekering van de Vereende.

Zijn deelnemers aan een praalwagenoptocht onwetend over de risico’s?

Peggy van der Smitte: ‘Van heinde en ver komen er praalwagens naar de carnavalsoptocht in Hoogland. Deze optocht is met ca. 60.000 bezoekers de grootste carnavalsoptocht van boven de grote rivieren. De praalwagens moeten voor aanvang van de optocht naar Hoogland worden vervoerd. Deelnemers weten vaak niet dat je tijdens de aan- en afvoer (een dag voor en een dag na de optocht) van de wagen ook verzekerd moet zijn. Het risico van onverzekerd zijn tijdens de aan- en afvoer loopt samen met de ontheffing die door de carnavalsstichting aangevraagd wordt bij Gemeente en Provincie. De WAM-dekking van de Vereende biedt gewoon dekking tijdens die aan- en afvoer en staat los van de vergunning in verband met gemeentegrensoverschrijdend vervoer. Het ontbreken van de vergunning heeft natuurlijk wel juridische consequenties (je kunt een boete krijgen)’.

Wat is het grootste misverstand over de praalwagenverzekering?

Peggy: ’Vorig jaar hebben wij uitgebreid contact met de Vereende gehad over het nieuw ingevoerde T-rijbewijs per 1 juni 2015. Tot 1 juni 2015 stond er op de aanvraagformulieren en in de brochures dat men in het bezit moest zijn van een B-E rijbewijs. In januari 2016 zijn de aanvraagformulieren en brochures herdrukt en wordt er aangegeven dat men een wettelijk voorgeschreven rijbewijs voor het (trekkend) motorrijtuig moet hebben’.

‘Wij kregen toen van meerdere deelnemers onder de 18 jaar de vraag of zij wel mee mochten rijden met hun tractorcertificaat. Wij hebben deze deelnemers moeten teleurstellen. Je moest minimaal 18 jaar én in het bezit van een wettelijk voorgeschreven rijbewijs voor het (trekkend) motorrijtuig zijn’.

‘Een andere interessante wetenswaardigheid is dat kentekens die zijn afgemeld bij de RDW een verklaring van technische deugdelijkheid nodig hebben. Daarnaast is een verklaring van technische deugdelijkheid nodig als het trekkend voertuig geen tractor is of geen kenteken heeft. Bovendien mogen er conform artikel 61b lid 1 RVV er ook geen mensen op de kar of wagen staan tijdens de aan- en afvoer. Alleen de chauffeur mag op de wagen.

Wanneer geldt de ongevallenverzekering?

Wordt er een deelnemer aan de optocht op de praalwagen getrokken? Dan valt deze deelnemer onder de ongevallenverzekering. Dit omdat de ongevallenverzekering voor iedereen op de wagen geldt en voor iedereen die in- en uitstapt.

Ook deelnemers die langs de wagen lopen tijdens de optocht zijn verzekerd als de wagen of iets van de wagen op hen valt. Dan zijn zij via de WAM-dekking van het trekkend motorrijtuig verzekerd. 

Meest opvallende vraag: moet er voor een elobike ook een Praalwagenverzekering worden afgesloten?

Peggy: ‘Voor de highspeed elobikes (tot 45 kilometer per uur) gelden er per 1 januari 2017 nieuwe regels. Elobikes worden gezien als bromfietsen. De slowspeed bike is dan wel een motorrijtuig, maar wordt gezien als een gewone fiets en valt bij normaal gebruik onder de AVP’. 

Mocht de AVP geen dekking bieden voor de slowspeed elobike, dan kan de Vereende uiteraard voor een verzekeringsoplossing zorgen. 

Vragen?

Mist u in deze samenvatting nog een vraag die u door een carnavalsstichting of carnavalsvereniging is gesteld? En weet u zelf het antwoord op de vraag niet? Dan horen wij dat graag van u!