Al jaren zijn er discussies gaande of het verzetten van de klok afgeschaft zou moeten worden. Het verzetten van de klok is in 1977 (her)ingevoerd om energie te besparen. Er zijn wereldwijd zo’n 70 landen die meedoen aan de zomer- en wintertijd. Het terugdraaien van zo’n vergaande maatregel is niet zomaar te realiseren.
Maar wat voor effecten heeft het verzetten van de klok op verzekerd Nederland? Het lijkt bijna een logisch gevolg; een verstoring van onze biologische klok veroorzaakt de kans op verkeersongevallen. Vooral na het weekend van 28 oktober 2017 wanneer het ineens donker is in de avondspits, is de verwachting dat voetgangers en fietsers vaker betrokken zijn bij een ongeval. Natte bladeren, het slechte weer en de snelle overgang naar het donker zijn uiteraard ook factoren die meespelen.
Is er een verband te trekken tussen de overgang naar de wintertijd en een verhoogd risico op verkeersongevallen? Deze vraag stelden wij het VIA ( Traffic Solutions Software). De afgelopen drie jaar zijn de geregistreerde ongevallen bij de politie, na het weekend van het verzetten van de klok, hoger dan andere dagen in deze periode. Er is opvallend genoeg vooral een duidelijk verschil te zien in de ochtendspits, terwijl het dan juist weer eerder licht wordt. In de ochtendspits is op de maandag na de overgang naar de wintertijd een duidelijke verhoging te zien in het geregistreerde ongevallen. Vreemd genoeg lijkt men in de middag weer gewend te zijn aan het verzetten van de klok. Hier is namelijk geen verschil in ongevallen te zien, ondanks de eerder invallende duisternis.
Er zijn wat kleine tips om de overgang naar de wintertijd wat vloeiender te laten verlopen. Het kan helpen om de avond voor de overgang de klok al een uur terug te zetten en dus ook een uur eerder te gaan slapen. Probeer zondag de 29e de dag actief door te brengen zodat u inde avond tijdig naar bed kan. Probeer op deze manier weer het ritme op te pakken.
Er zijn diverse studies gedaan die betrekking hebben op het overgaan naar de wintertijd. De American Academy of Neurology’s publiceerde in 2016 een studie naar het verhoogde risico op hartaanvallen door het verzetten van onze biologische klok. Daarnaast heeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gepleit de winter- en zomertijd af te schaffen omdat het beter voor de verkeersveiligheid zou zijn. De discussie of de winter- en zomertijd afgeschaft moet worden, zal waarschijnlijk nog jaren duren. Vergeet zaterdag de 28e uw klok niet een uur terug te zetten, maar wees vooral op maandagochtend scherp in het verkeer.