Is schade door brand in uw huis verzekerd als u geen rookmelders heeft geplaatst?

5 november '24 - Vanaf 1 juli 2022 bent u wettelijk verplicht om in uw woonhuis rookmelders te hebben geplaatst. Maar als in uw woonhuis brand uitbreekt, en u heeft niet voldaan aan deze wettelijke plicht, is de brandschade dan ook niet verzekerd?

FEIT OF FABEL: Schade door brand in uw huis is niet verzekerd als u geen rookmelders heeft geplaatst

 

Verplichting voor alle woningen

De rookmelderverplichting geldt voor alle woningen. Het maakt hierbij niet uit of u in een koop- of huurwoning woont (als u in een huurwoning woont, moet de verhuurder zorgen dat er rookmelders zijn). Op iedere woonlaag van uw woonhuis moet u minstens 1 rookmelder hebben. Een uitzondering hierop zijn bijvoorbeeld kelders of zolderetages die niet dienen tot bewoning, maar alleen gebruikt worden voor opslag.

In een appartementengebouw moet minstens 1 rookmelder per woonappartement aanwezig zijn. En per verdieping minimaal 1 rookmelder in de gemeenschappelijke hal.

In kamerwoningen en studio’s moet 1 rookmelder per kamerstudio aanwezig zijn.

 

Geen rookmelders, schade door brand niet verzekerd?

Verzekeraars kunnen in de polisvoorwaarden opnemen dat u verplicht bent om rookmelders te hebben. Als die er niet zijn, en er ontstaat schade door brand, dan kan de verzekeraar mogelijk (een deel van) de schadevergoeding weigeren.

Vaak keert een verzekeraar niet uit als bij schade blijkt dat deze is ontstaan of verergerd door nalatigheid of onvoldoende onderhoud. Mogelijk beoordelen verzekeraars ook zo bij een brandschade: was de schade beperkter gebleven met een goed functionerende rookmelder? (Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat een rookmelder alleen nut heeft als u thuis bent. Immers, als u niet thuis bent, hoort u de rookmelder niet afgaan).

Een snelle check in de polisvoorwaarden van diverse verzekeraars laat echter zien dat geen van die verzekeraars hier een bepaling over heeft opgenomen in de polisvoorwaarden voor de inboedel- en woonhuisverzekering. Nergens wordt vermeld dat brandschade alleen is verzekerd als er rookmelders aanwezig waren.

Toch is het verstandig om de polisvoorwaarden van uw inboedel- en woonhuisverzekering er op na te slaan. Zo weet u zeker hoe uw verzekeraar omgaat met schade door brand als er geen rookmelders aanwezig waren. Nóg beter is natuurlijk om goed werkende rookmelders in uw woning te hebben.

 

Feit of fabel?

De stelling is ‘Rookmelders verplicht: Schade door brand in uw huis is niet verzekerd als u geen rookmelders heeft geplaatst.’

Als we de polisvoorwaarden van diverse Nederlandse verzekeraars als leidraad nemen, kan deze stelling vooralsnog naar het land der fabelen worden verwezen.

 

Goed om te weten

Het is voor de woningeigenaar een wettelijke plicht om rookmelders te hebben geplaatst.

U kunt een boete krijgen als een controle uitwijst dat u geen rookmelders heeft geplaatst. De afdeling Handhaving van uw gemeente kan controleren op de aanwezigheid van rookmelders. In de praktijk is het echter moeilijk om te controleren of iedereen rookmelders op elke woonetage heeft hangen. Bovendien, kopen en ophangen is één, maar wie ziet of u de rookmelders ook goed onderhoudt en of de batterijen tijdig vervangen worden?

 

Niet voor de overheid

Plaats geen rookmelders in uw woning omdat de overheid dit verplicht, maar doe dit voor uw eigen veiligheid en voor die van uw medebewoners (en zelfs voor uw buren). Het kan een heleboel schade en leed voorkomen als een rookmelder u tijdig waarschuwt voor een (mogelijke) brand in uw woning. En zet in uw agenda dat u minstens 1x per jaar de rookmelder controleert of deze nog goed werkt.

Aangezien rook altijd stijgt, is het belangrijk dat u een rookmelder zo hoog mogelijk hangt, bij voorkeur tegen het plafond. Bij puntdaken moet u 30 centimeter uit de nok van het dak blijven omdat stilstaande lucht kan verhinderen dat rook stijgt.

Rookmelder hetzelfde als brandmelder?

Is een rookmelder hetzelfde als een brandmelder? Nee, een rookmelder is één van de soorten brandmelders. Naast de rookmelders zijn er nog andere brandmelders: hittemelders, CO-melders en gasmelders.

Een rookmelder detecteert alleen rook: via een optisch meetprincipe registreert de melder voortdurend of en hoeveel rookdeeltjes er in de lucht zijn. Zijn dat er teveel, dan geeft de melder een alarm.

Een hittemelder detecteert geen rook, maar meet voortdurend de omgevingstemperatuur. Een hittemelder geeft een alarm als de temperatuur een bepaalde grens overschrijdt. Hittemelders zijn heel handig op plaatsen waar rookmelders te veel valse alarmen kunnen geven, vooral op plaatsen waar veel (water)damp of andere gassen aanwezig kunnen zijn, zoals de keuken, de badkamer en de garage.

Een CO-melder meet voortdurend de aanwezige hoeveelheid koolstofmonoxide, of CO. CO is een erg gevaarlijk gas. Het verspreidt zich gelijkmatig door de lucht bij een onvolledige verbranding en is volledig geurloos en onzichtbaar. Een CO-melder is dan ook essentieel in woningen die verwarmd worden door een verbrandingsketel.

Een gasmelder detecteert geen koolstofmonoxide, maar wel andere gassen. De gasmelder meet de aanwezigheid van aardgas, butaan, propaan en LPG. Afhankelijk van het soort gas dat u wilt laten detecteren, plaatst u de melder laag tegen de grond (butaan, LPG en propaan) of dicht tegen het plafond (aardgas).

 

Meer informatie over rookmelders

Wilt u meer weten over rookmelders of waar u ze het beste kunt ophangen? Op www.rookmelders.nl of op Rookmelders: check, koop, plak - Brandweer vindt deze informatie.

 

Auteur
Gert-Jan Paauw, Verzekeringsspecialist bij de Vereende

Tags