En het is juist in de categorie met de zware en/of omvangrijke risico’s waar wij de grootste problemen zien voor wat betreft de verzekerbaarheid. Het lijkt erop dat de interesse om dit soort bedrijven te willen verzekeren aan het afnemen is. Als het aantal aanbieders zou afnemen dan kan dat leiden tot premiestijgingen en in het ergste geval tot onverzekerbaarheid van deze risico’s.
Onlangs deed dit fenomeen zich nog voor bij potgrondbedrijven. De Vereende werd benaderd met de vraag of zij bereid was om deze bedrijven te verzekeren. Een aantal aanbieders had zich teruggetrokken uit deze branche, met dreigende onverzekerbaarheid als gevolg. Helaas is het ons nog niet gelukt om hier een verzekeringsoplossing voor te bieden. Dit heeft niet alleen met de omvang van deze bedrijven te maken, maar ook met het gebrek aan specifieke kennis die er nodig is om dit type risico goed te kunnen beoordelen. Op dit moment proberen wij, door gesprekken te voeren met verschillende partijen, te zoeken naar een acceptabele oplossing voor dit probleem.
Fabel
Dat onverzekerbaarheid op het gebied van brandverzekeringen in Nederland geen issue is, is dus helaas een fabel. De bereidheid van verzekeraars om zware of bijzondere risico’s te verzekeren is aan het afnemen. De Vereende probeert hierin zo goed mogelijk haar maatschappelijke rol te vervullen, ofwel door zelf een verzekeringsoplossing te bieden, ofwel door een bemiddelende rol te spelen.
Kortom, heeft u te maken met een moeilijk verzekerbaar risico? Meld dit bij ons. Wij zullen in ieder geval alle moeite doen om een oplossing te zoeken!
Auteur
Ruud Bolleboom, Senior specialist verzekeringstechniek