25 november 2020 - U woont al jarenlang naar tevredenheid in uw vertrouwde huis. De relatie met uw buren is vriendschappelijk, de buurt is gemoedelijk en de huizenprijzen zitten nog steeds in de lift. Onbezorgdheid alom. Er kan niets misgaan. Toch?
25 november 2020 - U woont al jarenlang naar tevredenheid in uw vertrouwde huis. De relatie met uw buren is vriendschappelijk, de buurt is gemoedelijk en de huizenprijzen zitten nog steeds in de lift. Onbezorgdheid alom. Er kan niets misgaan. Toch?
Natuurlijk zoekt u geen problemen op. Het vervelende is alleen dat problemen u wel kunnen vinden. Die buren met wie het goed botert en die al jarenlang naast u wonen, kunnen worden opgevolgd door minder vriendelijke buren. Bomen of planten bij de erfgrens kunnen uit het niets een probleem worden. En die schutting staat volgens uw nieuwe buren niet op de erfgrens, maar een halve meter op hun erf.
U heeft er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan dat er zich een geschil over uw woonsituatie kan voordoen. Al helemaal niet een geschil dat u niet zelf op kunt lossen. Als het dan toch gebeurt en u weet niet meer hoe te handelen of wat uw rechten zijn, is het erg fijn om te weten waar u met uw vragen naar toe kan: uw rechtsbijstandsverzekeraar. Van hem kunt u snel deskundige hulp verwachten, zonder dat u rekening hoeft te houden met een gepeperde factuur.
Wat voor zaken worden er zoal gemeld bij een rechtsbijstandsverzekeraar? Huiseigenaren melden de meest uiteenlopende geschillen omdat het wonen aan veel verschillende rechtsgebieden raakt. Denk onder meer aan het VVE-recht, het bouwrecht en het burenrecht. Maar ook voor huurders is een rechtsbijstandverzekering een uitkomst.
Ter illustratie volgt hieronder een aantal veelvoorkomende gevallen waarmee een rechtsbijstandsverzekeraar te maken krijgt.
Verbouwen
U wilt wat ruimte creëren in uw woning en geeft een aannemer opdracht om uw woning uit te bouwen. In het begin is deze aannemer nog hoffelijk en klantvriendelijk, maar tijdens de uitvoering van het werk wordt hij steeds brutaler. U twijfelt aan zijn vakkundigheid, omdat er niet erg professioneel gewerkt wordt en het werk nog vóór de oplevering al gebreken lijkt te hebben.
Uw vertrouwen daalt. Bovendien weigert de aannemer het werk af te maken zo lang u de resterende aanneemsom niet betaalt. Wat nu? Toch maar betalen en hopen op een goed resultaat?
Lekkage appartement
Vanaf het balkon van de bovenburen druppelt water naar binnen. De bovenburen staan bepaald niet te springen om alles netjes op te lossen. Is dit een kwestie voor de VVE? Aan wie is het om een aannemer of loodgieter in te schakelen? En wat als de VVE zegt dat u zelf voor de kosten op moet draaien? Is dit wel juist?
Overbouw door buren
Uw buren plaatsen een grote nieuwe schuur in de achtertuin. Helaas over de erfgrens, voor een deel op uw perceel. Verder belemmert de schuur ook nog eens het riante uitzicht dat u voorheen had. Maar de buren willen niets aanpassen. Wat zijn uw rechten in dit geval? Hoe pakt u dit het beste aan?
Verborgen gebreken na aankoop woning
Veelvoorkomende zaken betreffen verborgen gebreken in een aangekochte woning. Bij de aankoop van bestaande woningen moet volgens de rechtspraak altijd rekening gehouden worden met wat achterstallig onderhoud. Maar als uw verkopers moeten hebben geweten van een gebrek in de woning, dan is het een onaangename verrassing als u dat na aankoop zelf moet ontdekken. Het scala van verborgen gebreken is breed. Het is in veel gevallen zeker niet zo dat kopers geen juridische poot hebben om op te staan.
Het kan gaan om een actieve lekkage op de eerste dag van aankoop of om houtrot of zwamaantasting van vloerbalken die pas ontdekt wordt bij de verbouwing van de nieuwe woning. Een veel gestelde vraag is of verkopers ook met succes aansprakelijk gehouden kunnen worden als zij de ontdekte gebreken niet kenden. Dat kan soms het geval zijn.
Zo heb ik laatst de belangen behartigd van een koper die vrij kort na aankoop van zijn woning tijdens een verbouwing ontdekte dat een groot deel van de houten dakconstructie aangetast bleek te zijn door zowel de boktor als de houtkever. Gehele vervanging van het dak was de enige juiste oplossing. En dat was een kostbare klus.
De verkoper was eerst niet voornemens om de koper tegemoet te komen. Hij wist immers niet dat de staat van het dak zo slecht was. De opstelling van de verkoper veranderde wel. Aangetoond kon worden dat het om een ernstig gebrek ging dat al speelde ten tijde van de eigendomsoverdracht. De verkoper had, zoals zeer gebruikelijk is, gegarandeerd dat de woning geschikt was voor het normale en veilige gebruik ervan. Dat bleek niet zo te zijn én de koper ontdekte dat sommige balken recentelijk waren gebeitst, dat gaf wel te denken. Zou de verkoper toch wel iets geweten hebben?
Ik zag een prima onderhandelingspositie voor mijn cliënt en na een uitwisseling van juridische standpunten heeft de verkoper aan mijn cliënt een passende vergoeding betaald.
Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van situaties te noemen waarbij juridische hulp wenselijk is. Vaak zijn het situaties die u niet ziet aankomen. Maar ook als u een potentieel geschil heeft, kan advies over uw rechten en plichten of over een eventuele aanpak al heel nuttig zijn.
Al woont u als huiseigenaar nog zo rustig en comfortabel, toch kan het zomaar zijn dat u te maken krijgt met een situatie waar u zich geen raad mee weet. Dan is het bijzonder fijn als u bij uw eigen rechtsbijstandsverzekeraar de hulp kan vinden die u zoekt. En als vervolgens de rekening voor deze rechtshulp uitblijft - zoals u bijvoorbeeld wel van een advocatenkantoor kunt verwachten - dan weet u zeker dat uw rechtsbijstandsverzekering een meerwaarde heeft.
Auteur
Arthur Overweel, jurist Huis en Wonen bij SRK Rechtsbijstand