Wat wordt gemeten door de RijBeterBox?
Overmatig versnellen
De versnellingsmeter meet de mate waarin de snelheid van de auto per seconde toeneemt. Wanneer de snelheid met meer dan 14 km/u per seconde toeneemt, dan wordt dit aangemerkt als overmatig versnellen. Minder snel accelereren zorgt niet alleen voor veiliger rijgedrag, maar ook voor een zuiniger brandstofverbruik.
Hard remmen
Deze indicator berekent de snelheid waarmee de bestuurder afremt. Voor een goede score moet de bestuurder vooruit kijken, anticiperen en tijdig afremmen. Te hard remmen heeft daarnaast ook een negatieve invloed op de onderhoudskosten van een auto. Zo is er vaker een extra onderhoudsbeurt nodig en slijten banden en remmen sneller.
Linkerbocht en rechterbocht
De versnellingsmeter in de RijBeterBox berekent zowel de linker als de rechterbocht in gedeeltelijke cirkelbewegingen. Vervolgens komen op basis van horizontale versnellingen de scores tot stand. De rechterbocht en linkerbocht worden apart van elkaar gemeten.
Te hard rijden
Hier wordt gekeken hoe vaak de bestuurder te hard rijdt. Op basis van hoe lang de bestuurder te hard rijdt en hoeveel kilometer per uur hij te hard rijdt, wordt de bestuurder beoordeeld met een score. Te hoge snelheid zorgt voor onveilige situaties in het verkeer.
We maken onderscheid tussen een lichte snelheidsovertreding (4km/u tot 10km/u boven de toegestane snelheid) en een zware snelheidsovertreding (meer dan 10km/u boven de toegestane snelheid).
Hoe worden de verbeterpunten vastgesteld berekend?
De door de RijBeterBox gemeten aspecten van het rijgedrag worden via een algoritme verwerkt tot een score. YesHugo heeft veel ervaring met het berekenen van een rijgedragscore. Alle rijgedragscores worden op exact dezelfde manier berekend.
Het maakt hierbij niet uit in wat voor auto u rijdt. Uiteraard zal een snelle auto sneller kunnen accelereren en daardoor op bijvoorbeeld dat aspect minder kunnen scoren. Maar de berekening van de score gebeurt op dezelfde manier.
De metingen van de RijBeterBox zijn zeer nauwkeurig. Daarnaast worden verkeerswijzigingen door YesHugo continu geüpdatet, dus de RijBeterBox weet altijd de juiste maximum snelheid ter plekke.
De RijBeterBox meet op voertuigniveau, niet op persoonsniveau. Als er twee taxichauffeurs in één taxi rijden, dan is de rijgedragscore een gemiddelde van het rijgedrag van beide chauffeurs.
U ontvangt dagelijks feedback over uw rijgedrag. De rijgedrag score wordt gemeten aan de hand van de factoren snelheid, acceleratie, remmen en bochten (links, rechts. Een schade op zich heeft geen effect op de rijgedragscore. Staat de auto door een ongeval bijvoorbeeld abrupt stil, dan heeft dit wel een negatieve invloed op de rijgedragscore.
Het aantal kilometers weegt mee in de berekening van de score. Een autorit van 100 km weegt veel zwaarder mee dan een autorit van 5 km. Per maand wordt de rijscore berekend. Deze maandscores worden bij elkaar opgeteld en dat leidt tot de totale rijscore.
Het uitgangspunt van de score is het kunnen verbeteren. Op basis van het aantal gemeten verbeterpunten op bovengenoemde meetgegevens berekent YesHugo een score . Een lage score (een laag getal) betekent weinig verbeterpunten, dus dan heeft de chauffeur netjes gereden. Een hogere score (een hoger getal) betekent dat er veel punten zijn gemeten waarop de chauffeur het rijgedrag kan verbeteren. Om voor een korting in aanmerking te komen, moet de chauffeur over een langere periode een gemiddelde score van 0.5 of minder halen.
Een chauffeur kan niet in beroep gaan tegen de opgebouwde score.