rij-beter-box

Verdien tot 30% korting op uw taxipremie met de RijBeterBox 

Voor een taxichauffeur is het moeilijk een betaalbare reguliere verzekering voor de taxi af te sluiten. De Vereende, als vangnetverzekeraar, wil taxi’s weer aantrekkelijk maken voor de reguliere verzekeraars. Daarom kunnen taxichauffeurs bij de Vereende inzicht krijgen in hun rijgedrag door de RijBeterBox in hun taxi te plaatsen. Inzicht in het eigen rijgedrag zorgt voor bewuster rijgedrag en daardoor neemt het aantal schades af en dalen de onderhouds- en brandstofkosten. Voor u als taxichauffeur zijn aan het rijden met de RijBeterBox geen kosten verbonden.

Met een goede rijscore ontvangt u als taxichauffeur korting op uw verzekeringspremie bij de Vereende. De korting is afhankelijk van de rijscore en kan oplopen tot 30%. Een minder goede rijscore heeft geen invloed op uw verzekeringspremie.

Wat levert rijden met de RijBeterBox u op?

Rijden met de RijBeterBox levert inzicht op in het eigen rijgedrag en dat zorgt weer voor bewuster rijgedrag. Met als resultaat minder schades en minder onderhouds- en brandstofkosten. Maar rijden met de RijBeterBox kan u als taxichauffeur ook nog eens tot 30% korting op de verzekeringspremie opleveren.

In onderstaande tabel kunt u zien bij welke score u welke korting verdient. Belangrijk: als de score boven 0.5 komt heeft dit geen invloed op uw verzekeringspremie. Op basis van de score zult u dus nooit meer dan uw normale premie gaan betalen maar bij goed rijgedrag kunt u wel een korting verdienen. De score is berekend op basis van metingen waarop verbeterd kan worden. Een lager getal betekent dat er minder verbetermomenten waren en er dus netter is gereden.

 Rijscore verbeterpunten Korting
> 0.5 0%
0.5 of minder 10%
0.46 of minder 12%
0.42 of minder 14%
0.38 of minder 16%
0.34 of minder 18%
0.30 of minder 20%
0.26 of minder 22%
0.22 of minder 24%
0.18 of minder 26%
0.14 of minder 28%
0.1 of minder 30%

De korting gaat in op de datum dat uw premie  verlengd wordt. De korting wordt berekend op de laatste 6 maandscores voor deze datum. U moet dan dus 6 maanden met de RijBeterbox hebben gereden. De korting is dan een jaar geldig. De korting voor het daaropvolgende verzekeringsjaar wordt berekend op basis van uw rijgedrag het jaar ervoor. 

Hier kunt u de RijBeterBox bestellen

RijBeterBox bestellen voorwaarden voor rijden met de RijBeterBox Lijst meest gestelde vragen over RijBeterBox

Alles op een rij

/ Verdien tot 30% korting op uw verzekeringspremie met een goede rijscore

/ Een minder goede  rijscore heeft geen invloed op verzekeringspremie

/ Geen extra kosten (behalve verzendkosten en eventueel een verlengkabeltje)

/ Installeren is plug & play

/ Inzicht in uw rijgedrag en tips om uw rijgedrag te verbeteren

/ Als gevolg van uw bewustere rijgedrag: minder schades, minder onderhouds- en  brandstofkosten

Geen kosten voor de RijBeterBox 

Aan rijden met de RijBeterBox zitten voor u geen kosten verbonden. U betaalt een borg van €80,-. Die krijgt u terug als u de RijBeterBox weer (zonder zichtbare gebreken) inlevert bij YesHugo.

De verzendkosten en eventueel de kosten voor een verlengkabeltje voor de installatie van de RijBeterBox betaalt u wél zelf.

 

Vragen?

Heeft u vragen over het rijden met de RijBeterBox? Misschien kunt u de antwoorden vinden bij de Lijst meest gestelde vragen (zie bovenstaande knop) of op deze pagina? Kunt u daar het antwoord niet vinden, stel uw vraag dan gerust via het e-mailadres [email protected].

Inzicht in rijgedrag voorkomt schades

GPS trackingDat inzicht in het eigen rijgedrag helpt om schades te verminderen, blijkt uit onderzoek van Data en Telematica specialist YesHugo. YesHugo heeft het verband onderzocht tussen een goed rijgedrag en gereden schade bij 10 taxibedrijven in 2018-2019 gedurende 12 maanden (141 voertuigen en 287 schades). Ruitschades waren niet meegenomen in dit onderzoek. In het onderzoek konden chauffeurs laag, gemiddeld en hoog scoren voor hun rijgedrag. Chauffeurs met een veel verbeterpunten en daardoor een lage score hebben 50% meer kans op schade dan chauffeurs met een gemiddelde of hoge score. Tevens is het gemiddelde schadebedrag ook nog eens 17% hoger bij de chauffeurs met een lage score. Een goede YesHugo score komt tot uitdrukking in een zo laag mogelijk getal wat berekend is op basis van het aantal gemeten verbeterpunten tijdens het rijden.

Het eigen rijgedrag inzichtelijk maken is dus een goede manier om de taxichauffeurs – via minder schades – weer aantrekkelijk te maken voor de reguliere verzekeraars.

Wat wordt gemeten door de RijBeterBox?

Overmatig versnellen
VersnellenDe versnellingsmeter meet de mate waarin de snelheid van de auto per seconde toeneemt. Wanneer de snelheid met meer dan 14 km/u per seconde toeneemt, dan wordt dit aangemerkt als overmatig versnellen. Minder snel accelereren zorgt niet alleen voor veiliger rijgedrag, maar ook voor een zuiniger brandstofverbruik. 

Hard remmen
Deze indicator berekent de snelheid waarmee de bestuurder afremt. Voor een goede score moet de bestuurder vooruit kijken, anticiperen en tijdig afremmen. Te hard remmen heeft daarnaast ook een negatieve invloed op de onderhoudskosten van een auto. Zo is er vaker een extra onderhoudsbeurt nodig en slijten banden en remmen sneller.

Linkerbocht en rechterbocht
De versnellingsmeter in de RijBeterBox berekent zowel de linker als de rechterbocht in gedeeltelijke cirkelbewegingen. Vervolgens komen op basis van horizontale versnellingen de scores tot stand. De rechterbocht en linkerbocht worden apart van elkaar gemeten.

Te hard rijden
Hier wordt gekeken hoe vaak de bestuurder te hard rijdt. Op basis van hoe lang de bestuurder te hard rijdt en hoeveel kilometer per uur hij te hard rijdt,  wordt de bestuurder beoordeeld met een score. Te hoge snelheid zorgt voor onveilige situaties in het verkeer.

We maken onderscheid tussen een lichte snelheidsovertreding (4km/u tot 10km/u boven de toegestane snelheid) en een zware snelheidsovertreding (meer dan 10km/u boven de toegestane snelheid).

Hoe worden de verbeterpunten vastgesteld berekend?

De door de RijBeterBox gemeten aspecten van het rijgedrag worden via een algoritme verwerkt tot een score. YesHugo  heeft veel ervaring met het berekenen van een rijgedragscore. Alle rijgedragscores worden op exact dezelfde manier berekend.

Het maakt hierbij niet uit in wat voor auto u rijdt. Uiteraard zal een snelle auto sneller kunnen accelereren en daardoor op bijvoorbeeld dat aspect minder kunnen scoren. Maar de berekening van de score gebeurt op dezelfde manier.

De metingen van de RijBeterBox zijn zeer nauwkeurig. Daarnaast worden verkeerswijzigingen door YesHugo continu geüpdatet, dus de RijBeterBox weet altijd de juiste maximum snelheid ter plekke.

De RijBeterBox meet op voertuigniveau, niet op persoonsniveau. Als er twee taxichauffeurs in één taxi rijden, dan is de rijgedragscore een gemiddelde van het rijgedrag van beide chauffeurs.

U ontvangt dagelijks feedback over uw rijgedrag. De rijgedrag score wordt gemeten aan de hand van de factoren snelheid, acceleratie, remmen en bochten (links, rechts. Een schade op zich heeft geen effect op de rijgedragscore. Staat de auto door een ongeval bijvoorbeeld abrupt stil, dan heeft dit wel een negatieve invloed op de rijgedragscore.

Het aantal kilometers weegt mee in de berekening van de score. Een autorit van 100 km weegt veel zwaarder mee dan een autorit van 5 km. Per maand wordt de rijscore berekend. Deze maandscores worden bij elkaar opgeteld en dat leidt tot de totale rijscore.

Het uitgangspunt van de score is het kunnen verbeteren. Op basis van het aantal gemeten verbeterpunten op bovengenoemde meetgegevens berekent YesHugo een score . Een lage score (een laag getal) betekent weinig verbeterpunten, dus dan heeft de chauffeur netjes gereden. Een hogere score (een hoger getal) betekent dat er veel punten zijn gemeten waarop de chauffeur het rijgedrag kan verbeteren. Om voor een korting in aanmerking te komen, moet de chauffeur over een langere periode een gemiddelde score van 0.5 of minder halen.

Een chauffeur kan niet in beroep gaan tegen de opgebouwde score.

Homepage-illustration-12

Welke score moet worden behaald?

De score-indeling is als volgt:

Matig - Hoger dan 0.9
Gemiddeld - 0.9 – 0.5
Goed - 0.5 en lager 

De score-indeling lijkt heel ambitieus. Maar een score van 0.9 is relatief eenvoudig te halen met normaal rijgedrag en het houden aan de maximum snelheid. De chauffeur krijgt periodiek updates over zijn rijgedrag. Daarbij zit ook begeleiding van de digitale rijhulpcoach bij. Deze geeft chauffeurs tips over welke aspecten van het rijgedag kunnen worden verbeterd om de score van 0.5 (of lager) te halen. Denk hierbij aan niet te snel optrekken, anticiperend remmen en het vloeiend nemen van  bochten.

Hoe moet de RijBeterBox worden geïnstalleerd?

Bij deelname wordt de RijBeterBox met een instructie naar de deelnemer toegestuurd. Die plaatst deze eenvoudig in OBD poort van de auto. En dat is het. In zo goed als alle auto's zit er een OBD poort dichtbij het stuur ingebouwd, waarin de RijBeterBox aangesloten kan worden. Hier vindt u een overzicht waar van bijna elk merk en model is aangegeven waar de OBD poort zit. Wanneer de box goed geplaatst is, kunnen de gegevens afgelezen worden uit uw auto. Heeft de auto geen OBD-poort of is deze lastig te bereiken? Dan kan er ook een (verleng)kabel worden aangeschaft om de RijBeterBox aan te sluiten op een USB poort of autolader poort (sigarettenaansteker).  Er wordt vervolgens twee weken proefgedraaid om te kijken of alle metingen juist verlopen. En dan begint de chauffeur met het opbouwen van de rijscore.

Vervolg

U heeft de RijBeterBox besteld. Hoe gaat het dan verder? 

  • Bevestigingse-mail – u ontvangt per e-mail een bevestiging van uw bestelling.
  • Track & Trace e-mails  - u ontvangt binnenkort een e-mail waarmee u kunt bijhouden wanneer de RijBeterBox bij u afgeleverd wordt.
  • Start testfase -  Wanneer u de RijBeterBox geïnstalleerd heeft, ontvangt u hierover een bevestigingse-mail. Daarna rijdt u 2 weken met de RijBeterBox en testen wij of alle data goed gemeten wordt.
  • Einde testperiode – Na twee weken (of eerder) ontvangt u een e-mail waarin wij aangeven dat alles goed gemeten wordt. Dan start u met het opbouwen van de rijscore. Wanneer de data niet goed gemeten kan worden nemen we contact met u op om te kijken waar dit aan ligt.
  • Dagelijks feedbacke-mails  – Nadat u bent gestart met het opbouwen van de rijscore ontvangt u  dagelijks verbeterpunten of tips over uw rijgedrag.