rij-beter-box


Voor een taxichauffeur is het moeilijk een betaalbare reguliere verzekering voor de taxi af te sluiten. De Vereende, als vangnetverzekeraar, wil taxi’s weer aantrekkelijk maken voor de reguliere verzekeraars. Daarom start de Vereende een project waarin taxichauffeurs inzicht kunnen krijgen in hun rijgedrag door de RijBeterBox in hun taxi te plaatsen. Door inzicht in het eigen rijgedrag neemt het aantal schades af en dalen de onderhouds- en brandstofkosten. Voor u als taxichauffeur zitten aan deelname met het rijden met de RijBeterBox geen extra kosten verbonden. De Vereende is in gesprek met reguliere verzekeraars om taxichauffeurs met een goede rijscore uit de RijBeterBox een verzekeringsaanbod te doen. Mocht dat bij reguliere verzekeraars niet lukken, dan zal de Vereende taxichauffeurs met een hoge score tot maximaal 30% korting geven op de premie.

Wat levert het de taxichauffeur op?

Plan A: taxichauffeur krijgt een aanbod van een reguliere verzekeraar

De Vereende is in gesprek met reguliere verzekeraars om taxichauffeurs met een goede rijscore uit de RijBeterBox een verzekeringsaanbod te doen. U kunt dan, dankzij die goede rijscore, met de autoverzekering voor uw taxi, terug naar een reguliere verzekeraar. Deze reguliere verzekeraars blijven mogelijk nog additionele acceptatiecriteria hanteren.

Plan B: taxichauffeur krijgt tot 30% korting

Wanneer deze verzekeraars hun verantwoordelijkheid niet nemen en niet mee willen werken aan terugkeer van de goed scorende chauffeurs naar de reguliere verzekeringsmarkt, dan gaat de Vereende korting geven aan taxichauffeurs met een goede rijscore. Deze premiekorting zal op zijn vroegst in 2023 van toepassing worden. De goed rijdende chauffeur wordt beloond met een premiekorting tot maximaal 30%, de minder goed rijdende chauffeur wordt niet gestraft met een hogere premie dan de premie die voor hem geldt.

Kosten voor de taxichauffeur

Aan rijden met de RijBeterBox zitten voor de taxichauffeur geen kosten verbonden. De chauffeur moet een borg betalen van € 80,00. Deze krijgt de deelnemer terug als hij de RijBeterBox weer (zonder zichtbare gebreken) inlevert bij YesHugo.

 

De verzendkosten en eventueel de kosten voor een verlengkabeltje voor de installatie van de RijBeterBox moet de taxichauffeur zelf betalen.

Inzicht in rijgedrag voorkomt schades

Dat inzicht in het eigen rijgedrag helpt om schades verminderen, blijkt uit onderzoek van Data en Telematica specialist YesHugo. YesHugo heeft het verband onderzocht tussen een goede rijscore en gereden schade bij 10 taxibedrijven in 2018-2019 gedurende 12 maanden (141 voertuigen en 287 schades). Ruitschades waren niet meegenomen in dit onderzoek. In het onderzoek konden chauffeurs een lage, gemiddelde en hoge score krijgen voor hun rijgedrag. Chauffeurs met een lage score hebben 50% meer kans op schade dan chauffeurs met een gemiddelde of hoge score en het gemiddeld schadebedrag is ook nog eens 17% hoger.

GPS trackingHet eigen rijgedrag inzichtelijk maken is dus een goede manier om de taxichauffeurs – via minder schades – weer aantrekkelijk te maken voor de reguliere verzekeraars.

Hier kunt u de RijBeterBox bestellen

RijBeterBox bestellen voorwaarden voor rijden met de RijBeterBox Lijst meest gestelde vragen over RijBeterBox

Alles op een rij

• Geen extra kosten (behalve verzendkosten en eventueel een verlengkabeltje)
• Installeren is plug & play
• Inzicht in uw rijgedrag en tips om uw rijgedrag te verbeteren
• Als gevolg van uw betere rijgedrag: minder schades, minder onderhoudskosten en lager brandstofverbruik
• Bij een goede score kunt u mogelijk overstappen naar een reguliere verzekeraar
• Wanneer verzekeraars goed-rijdende chauffeurs van de Vereende geen aanbod willen doen, ontvangt u bij een goede score tot 30% korting op de premie

 

 

Vragen?

Heeft u vragen over het rijden met de RijBeterBox? Misschien kunt u de antwoorden vinden bij de Lijst meest gestelde vragen (zie bivenstaande knop) of op deze pagina? Kunt u daar het antwoord niet vinden, stel deze dan gerust via het e-mailadres [email protected].

Wat wordt gemeten door de RijBeterBox?

 1. AccelererenVersnellen

  De versnellingsmeter meet de mate waarin de snelheid van de auto per seconde toeneemt. Wanneer de snelheid met meer dan 11 km/u per seconde toeneemt, dan wordt dit aangemerkt als overmatig versnellen. Minder snel accelereren zorgt niet alleen voor veiliger rijgedrag, maar ook voor een zuiniger brandstofverbruik.

 2. Remmen
  Deze indicator berekent de snelheid waarmee de bestuurder afremt naar stilstand . Voor een goede score moet de bestuurder vooruit te kijken, anticiperen en tijdig afremmen. Te hard remmen heeft daarnaast ook negatieve invloed op de onderhoudskosten van een auto. Zo is er vaker een extra onderhoudsbeurt nodig en slijten banden en remmen sneller.

 3. Linkerbocht en rechterbocht

  De versnellingsmeter in de RijBeterBox berekent zowel de linker als de rechterbocht in gedeeltelijke cirkelbewegingen. Vervolgens komen op basis van horizontale versnellingen de scores tot stand. De rechterbocht en linkerbocht worden apart van elkaar gemeten.

 4. ToerentalToerental

  De RijBeterBox ziet op welk moment de bestuurder schakelt. Wordt er bijvoorbeeld te lang gewacht met schakelen, dan maakt de motor meer toeren dan nodig. Naast onveilige verkeerssituaties zorgt een overmatig toerental ook voor aanzienlijk meer brandstofverbruik.

 5. Snelheid

  Hier wordt gekeken hoe vaak de bestuurder te hard rijdt. Op basis van hoe lang de bestuurder te hard rijdt en hoeveel kilometer per uur hij te hard rijdt,  wordt de bestuurder beoordeeld met een score. Te hoge snelheid zorgt voor onveilige situaties in het verkeer.

Hoe wordt de score berekend?

De door de RijBeterBox gemeten aspecten van het rijgedrag worden via een algoritme verwerkt tot een score. YesHugo (YH) heeft veel ervaring met een berekenen van een rijgedragscore. Alle rijgedragscores worden op exact dezelfde manier berekend.

Het maakt hierbij niet uit in wat voor auto u rijdt. Uiteraard zal een snelle auto sneller kunnen accelereren en daardoor op bijvoorbeeld dat aspect minder kunnen scoren. Maar de berekening van de score gebeurt op dezelfde manier.

De metingen van de RijBeterBox zijn zeer nauwkeurig. Daarnaast worden verkeerswijzigingen door YH continu ge-updated, dus de RijBeterBox weet altijd de juiste maximum snelheid ter plekke.

De RijBeterBox meet op voertuigniveau, niet op persoonsniveau. Als er twee taxichauffeurs in één taxi rijden, dan is de rijgedragscore een gemiddelde van het rijgedrag van beide chauffeurs.

In het begin van het project wordt dagelijkse feedback verzonden vanuit YH zodat de chauffeurs elkaar kunnen aanspreken op de score van die dag.

De rijgedrag score worden gemeten aan de hand van de factoren snelheid, acceleratie, remmen, bochten (links, rechts) en toerental. Een schade op zich heeft geen effect op de rijgedragscore. Staat de auto door een ongeval bijvoorbeeld abrupt stil, dan heeft dit wel een negatieve invloed op de rijgedragscore

Het aantal kilometers weegt mee in de berekening van de score. Een autorit van 100 km weegt veel zwaarder mee dan een autorit van 5 km.

Een chauffeur kan niet in beroep gaan tegen de opgebouwde score.

Homepage-illustration-12

 

Welke score moet worden behaald?

Op een honderdpuntschaal is de score-indeling als volgt:

 • Matig - Lager dan 75
 • Gemiddeld - 75 – 85
 • Goed - Hoger dan 85  

De score-indeling lijkt heel ambitieus. Maar een score van 75 is relatief eenvoudig te halen met normaal rijgedrag en het houden aan de maximum snelheid. De chauffeur krijgt periodiek updates over zijn rijgedrag. Daarbij zit ook begeleiding van de digitale rijhulpcoach bij. Deze geeft chauffeurs tips over welke aspecten van het rijgedag kunnen worden verbeterd om de score van 86 (of hoger) te halen. Denk hierbij aan niet te snel optrekken, anticiperend remmen en het vloeiend nemen van  bochten.

Hoe moet de RijBeterBox worden geïnstalleerd?

Bij deelname wordt de RijBeterBox met een instructie naar de deelnemer toegestuurd. Die plaatst deze eenvoudig in OBD stekker van de auto. En dat is het. In zo goed als alle auto's zit er een OBD poort dichtbij het stuur ingebouwd, waarin de RijBeterBox aangesloten kan worden. Hier vindt u een overzicht waar van bijna elk merk en model is aangegeven waar de OBD poort zit. Wanneer de box goed geplaatst is, kunnen de gegevens afgelezen worden uit uw auto. Heeft de auto geen OBD-poort of is deze lastig te bereiken? Dan kan er ook een (verleng)kabel worden aangeschaft om de RIjBeterBox aan te sluiten op een USB poort of autolader poort (sigarettenaansteker).  Er wordt vervolgens twee weken proefgedraaid om te kijken of alle metingen juist verlopen. En dan begint de chauffeur met het opbouwen van de rijscore. 

Vervolg

U heeft de RijBeterBox besteld. Hoe gaat het dan verder?

 • Bevestigingsmail – u ontvangt per mail een bevestiging van uw bestelling.
 • Track & Trace mails  - u ontvangt binnenkort een mail waarmee u kunt bijhouden wanneer de RijBeterBox bij afgeleverd wordt.
 • Start testfase -  Wanneer u de RijBeterBox geïnstalleerd heeft, ontvangt u hierover een bevestigingsmail. Daarna rijdt u 2 weken met de RijBeterBox en testen wij of alle data goed gemeten wordt.
 • Einde testperiode – Na twee weken (of eerder) ontvangt u een mail waarin wij aangeven dat alles goed gemeten wordt. Dan start u met het opbouwen van de rijscore. Wanneer de data niet goed gemeten worden nemen we contact met u op om te kijken waar dit aan ligt.
 • 1e feedbackmails (dagelijks) – Nadat u gestart bent met het opbouwen van de rijscore ontvangt u de eerste 2 weken dagelijks feedback over uw rijgedrag.
 • Feedbackmails-regulier – na twee weken wordt dat automatisch omgezet naar tweewekelijkse mails. Hierin kunnen we meer informatie verwerken.
 • Kwartaallijkse mails – Hierin ontvangt u een samenvatting over uw rijgedrag van het afgelopen kwartaal
 • Enquête over de rapportage – na een aantal maanden ontvangt u een enquête waarin u kunt aangeven wat u prettig vindt aan de feedback en wat er volgens u beter kan.